Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije protiv Elvedina Omanovića, policijskog službenika MUP-a USŽ zbog krivičnog djela protupravno lišenje slobode.

KUBAT AUTOMOBILE

Osumnjičeni se tereti da je 29. studenog 2018. godine, postupajući kao zamjenik zapovjednika Policijske stanice Bihać, naredio uhićenje dvojice policajaca Muhameda Zirića i Jusufa Tutića, protivno odredbama Zakona o prekršajima FBiH i Zakona o krivičnom postupku F BiH.

Optuženi je, nakon što su policajci na društvenoj mreži Facebook objavljivali statuse u kojima se negativno komentira ravnatelj policije, u 23.30 sati naredio da ih policijska patrola pozove i dovede u policijsku stanicu radi obavljanja razgovora, iako se policijski razgovor može obavljati samo u razdoblju od 6 do 21 sat.

Kada su se njih dvojica odazvali pozivu, naredio je da se uhite, iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o prekršajima FBiH i Zakonom o krivičnom postupku FBiH.

Optuženi je, kako se navodi u optužnici, bez da je obavijestio dežurnog tužitelja, Zirića zadržao do 11, a Tutića do 12 sati, iako je dežurni tužitelj prethodno kazao da radnje prijavljenih ne predstavljaju krivično djelo, a dežurna sutkinja za prekršaje se u 7.50 sati izjasnila da nisu ispunjeni uvjeti za lišenje slobode.

– Ovakvim postupanjem optuženi je kod oštećenog Zirić Muhameda izazvao teško narušenje zdravlja, te kod oba oštećena povrijedio pravo na osobnu slobodu i sigurnost. Za glavni pretres postupajuća tužiteljica je predložila saslušanje sedam svjedoka, potom sudskog vještaka iz oblasti neurologije i psihijatrije, te izvođenje materijalnih dokaza – naveli su iz Tužiteljstva USŽ.

U srpnju prošle godine, SIPA je po nalogu Tužiteljstva Unsko-sanske županije uhitila zapovjednika PS Cazina Saida Ljubijankića, zbog sumnje da je zbog komentara na Facebooku, protuzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se uhiti jedna osoba, iako se dežurni tužitelj očitovao da u tome nema elemenata krivičnog djela. Po njegovom nalogu osumnjičeni je uhićen i zadržan, a nakon toga je, uprkos izravnom nalogu dežurnog tužitelja, Tužiteljstvu USŽ protiv oštećenog dostavio izvješće o počinjenom krivičnom djelu.

Izvor