Komitet za vanjske poslove Senata SAD-a danas će održati saslušanje kandidata za novog američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja. Ovo je važan korak ka konačnom imenovanju na ovu funkciju.

Današnja sesija u komitetu počinje u 14:30 po lokalnom, odnosno oko 20:30 po našem vremenu.

Osim Michaela Murphyja, na istoj sjednici Komiteta za vanjske poslove SAD-a održat će se i saslušanje Jeffreyja Hoveniera, koji bi trebao biti imenovan za novog veleposlanika SAD-a na Kosovu. Također će se razmatrati prijedlozi imenovanja veleposlanika u Španjolskoj, Austriji i Andori, najavljeno je iz Senata.

Američki predsjednik Joe Biden je početkom srpnja izabrao Murphyja kao osobu koja će predstavljati politiku SAD-a u Bosni i Hercegovini. Nakon prijedloga Bijela kuća je uputila prijedlog imenovanja u Senat SAD-a, koji bi trebao potvrditi ovaj prijedlog.

Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje europsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u veleposlanstvu u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Američkom veleposlanstvu. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Funkciju veleposlanika SAD-a u Bosni i Hercegovini obavlja Eric Nelson, koji je na ovu poziciju imenovan 2019. godine u eri vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor