Osim Zlatana, njegove slike imaju i najopasniji svjetski boksač i najpoznatiji američki reper

Kada se prije nekoliko godina odlučio baviti pirigrafijom nije ni sanjao da će njegovi radovi na lipovoj dasci završiti u rukama boksača Mike Tysona, repera Snoop Doga i nogometaša Zlatana Ibrahimovića, jer je upravo to pjevačica Nada Topčagić birala kao poklon poznatom nogometašu koji obožava njene hitove.

– Ona je negdje čitala o mom radu i zamolila me da uradim i njegov lik. Uradio sam dvije verzije i kako se nije mogla odlučiti ponijela je obje. Kad ih je Zlatan dobio, čuo sam da su mu se svidjele i to je još jedan podstrek više da nastavim sa mojim radom – rekao je za Ivan.

Prva poznata ličnost koju je nacrtao bio je redatelj Emir Kusturica, a osobno mu je odnio rad na Mećavnik. Poklon mu se izuzetno svidio, te ga je odmah okačio u svoju kolibu. Poslije su na red došli čuveni boksač i reper.

– Za svoj rad koristim isključivo lipovu dasku, užarenom olovkom se povlače crte i dobija željeni lik. Na taj način spojio sam svoju ljubav prema umjetnosti i drvetu. Pirografija je slikanje užarenim predmetom, a ako se radi na drvetu, ono se prvo polira. Nakon što se uradi, rad se prelakira, a zatim maže uljima, tako da slikama ni vrijeme, sunce i vlaga ne mogu apsolutno ništa – izjavio je ovaj umjetnik.

Kako kaže za jedan rad potrebno mu je oko sedam dana. Sada se potražnja za slikama na drvetu poprilično povećala. Srbi najčešće traže portrete patrijarha Pavla, a stranci slike svojih kućnih ljubimaca, pa Ivan više i ne zna broj mačaka i pasa koje je naslikao.

Vrlo često radi i one crteže koji nisu za prodaju i ljubomorno ih čuva u svojoj privatnoj arhivi.

 

Izvor