Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Rak dojke je najčešće sijelo raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Zraka sunca“ Kiseljak, kao dio mreže Think pink-zajedno smo jedno, organizira:

PETAK (1.10.2021.) u 18:00 sati – projekcija filma Ma ma u kinodvorani Hrvatskoga doma u Kiseljaku  i osvjetljavanje zgrade Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak u ružičastu boju.

NEDJELJA (3.10.2021.) – Utrka/šetnja za ozdravljenje – Race for the cure u Kiseljaku na Trgu kneza Radoje s početkom u 14:00 sati.

  • Utrka za djecu od 6 do 12 godina (revijalnog karaktera)
  • Kratka šetnja za odrasle

Nastupaju:

Apokalipso band

Klapa Dišpet

Kiseljačke mažoretkinje

Race for the cure – Utrka/šetnja za ozdravljenje već dugi niz godina održava se u brojnim gradovima Europe, a cilj joj je podizanje svijesti o važnosti prevencije i osnaživanje žena u borbi protiv karcinoma dojke.

KAKO SE PRIJAVITI?

Prijave za dječju utrku su do petka 1.10.2021. na kontak-telefon 063338408, kako bi se djeci osigurale besplatne majice i slatkiši. Prijava je moguća i na dan Utrke/šetnje na Trgu kneza Radoje.

Prijava za šetnju odraslih nije obvezna, a majice s našim obilježjem možete kupiti na dan Utrke/šetnje po cijeni od 10 KM ili pozivom na broj 063338408 do petka, 1.10.2021. te na taj način podržati rad Udruge.

Situacija u Federaciji BiH

Sukladno zakonu definiranim funkcijama, Zavod za javno zdravstvo vrši praćenje i analizu zdravstvenog stanja stanovništva Federacije BiH temeljem podataka redovne statističke dokaze i vremenskih populacijskih istraživanja. Sve sakupljeni pokazatelji Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavljuju se u okviru redovitih godišnjih publikacija “Izvješće o zdravstvenom stanju stanovništva Federacije BiH” i “Zdravstveno statistički godišnjak”, koji se dostavljaju relevantnim zdravstvenim ustanovama i donosiocima odluka. U navedenim doklumentima, pored trenda pokazatelja vodećih uzroka obolijevanja i smrtnosti stanovništva Federacije BiH, radi se i analiziraju odabrani pokazatelji organizacije zdravstvene zaštite.

Vezano za praćenje zloćudnih neolazmi, pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH od 2004. godine uspostavljen je Registar za prikupljanje, istraživanje i tumačenje podataka o svakom novom slučaju raka na području Federacije BiH, kroz određeno vremensko razdoblje. Podaci registra za rak omogućuju trendovsku analizu obolijevanja i smrti uzrokovanih malignim neoplazmama u Federaciji BiH u razdoblju od 2004. do 2018. godine, zatim kretanje incidencije malignih neoplazmi, geografske distribucije, spolnu i dobnu strukturu oboljelih.

Pokazatelji Registra za rak uključuje podatke o osobama kojima je uspostavljena dijagnoza raka (bez kože kože) u razdoblju od 2004. do 2018. godine. Zbog mnogobrojnih izvora u vezi s prikupljanjem podataka malignih neoplazmi njihovo objavljivanje i objavljivanje je zahtjevan proces koji izravno ovisi o ažurnosti dostave podataka sa kantona.

Deset najčešćih lokalizacija raka u muškaraca u Federaciji BiH u 2018. godini čini 71,5 % svih registriranih slučajeva raka u muškaraca. Prema lokalizaciji, vode su rak disajnog sustava (pluća, bronh, traheja) koji čini (21,6 %), zatim rak prostate (13,7 %), rak debelog crijeva (7,0 %) od svih novodijagnosticiranih neoplazmi u muškaraca.

Deset najčešćih lokalizacija raka u žena u Federaciji BiH u 2018. godini čini 65 % svih registriranih slučajeva raka u žena. Prema lokalizaciji, vode su rak dojke (23,4 %), zatim rak disajnog sustava (pluća, bronh, traheja) (7,4 %), rak tijela maternice (7,0 %) od svih novodijagnosticiranih neoplazmi u žena.

Struktura vodećih lokalizacija raka kod žena u Federaciji BiH za 2018. godinu je neznatno izmijenjena u odnosu na 2017. godinu. Rak dišnih organa (traheja, bronhi, pluća) je na drugom mjestu, a rak jajnika se snizio i sada je na sedmom mjestu (u 2017. na petom mjestu). Rak dojke je i dalje daleko najčešća lokalizacija raka u žena.

Posebno su zabrinjavajući podaci o broju umrlih od malignih neoplazmi bronha i pluća. Od ovih bolesti u 2019. godini umrlo je 1210 osoba u Federaciji BiH, od čega 887 muškaraca i 323 žene. Bilježe se značajne razlike u broju umrlih od malignih neoplazmi bronha i pluća između pojedinih kantona, pri čemu prednjače Kanton Sarajevo sa 350 umrlih, Tuzlanski kanton sa 244 umrle osobe i Zeničko-dobojski kanton sa 208 umrlih osoba.

Rizični čimbenici

Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i u mladih žena. Postoje predispozicijski faktori za razvoj raka dojke, a to su: genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, one koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine i pretilost.

Simptomi na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke, su: čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom je slučaju 96 posto. Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.