“Moramo nastaviti suživot s virusom, ne možemo više, nažalost, ići na ‘zero covid’ scenarij jer smo propustili povijesnu priliku da u kraćem vremenskom razdoblju dostignemo visoke cijepne obuhvate i da postignemo kolektivni imunitet”, objasnio je Venus.

Otome koliko je pandemija utjecala na liječenje kroničnih bolesnika te kad možemo očekivati kraj za Novu TV pojasnio je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa. rekao je da je teško reći hoće li ikad doći kraj pandemije koronavirusa.  “Nema opravdanja za više od 20% zdravstvenih djelatnika koji se još uvijek nisu cijepili”, rekao je Venus.

KUBAT AUTOMOBILE

“Volim se ograditi pritom kad kažem da nema opravdanja, ne mislim na one osobe koje iz opravdanih medicinskih razloga imaju određenu kontraindikaciju pa se zbog toga ne mogu cijepiti”, kazao je Venus.

“Mi svi ostali, a to znaju svi zdravstveni djelatnici, se trebamo cijepiti kako bi zaštitili osobe koje bi se cijepile, ali ne mogu iz medicinskih razloga. Pozivam sve zdravstvene djelatnike, ali i nezdravstvene koje rade u socijali i slično, da se cijepe jer boljeg i kvalitetnijeg oruđa – nemamo”, poručio je.

Na pitanje novinara ima li saznanja o tome kad bi pandemija mogla završiti, Venus kaže da ima puno stručnjaka koji to matematički predviđaju.

“Matematika je jedno, život je drugo. Recimo, kad bi se ljudi u što većem broju odazvali da se procijepe i kad bi visoku razinu procijepljenosti postigli što prije da ne damo virusu mogućnost nastajanja novih sojeva, mislim da bi uz jedan dio procijepljenih i dio prokuženih, koji su preboljeli, možda bi se na proljeće mogli nadati da će doći kraj na određeni način”, objasnio je Venus.

“Kraj u punom smislu – teško je reći hoće li ikada doći. Moramo nastaviti suživot s virusom, ne možemo više, nažalost, ići na ‘zero covid’ scenarij jer smo propustili povijesnu priliku da u kraćem vremenskom razdoblju dostignemo visoke cijepne obuhvate i da postignemo kolektivni imunitet”, objasnio je Venus.

Što se tiče treće doze, kaže da ona slijedi.

“Ja se iskreno nadam da će stići booster koji bi prvo trebao ići za imunokompromitirane i sve one koji imaju neke kronične bolesti. Tu smo i mi, zdravstveni djelatnici, posebno oni na prvoj crti koji dolaze u kontakt s pacijentima”, dodao je.

“Ali se iskreno nadam da će što prije doći i novo, redizajnirano cjepivo, koje će u sebi sadržavati antigene predominantnih sojeva SARS-CoV-2 virusa, nešto slično kao što se svake sezone cijepimo protiv gripe, s cjepivom koje je aktualno za tu sezonu. Booster doza je u svakom slučaju poželjna”, zaključio je Venus.

Izvor