– Nemam posebnu poruku za Đokovića. Imam poruku za sve koji žele doći u Australiju, pa i za njega – morat će se cijepiti dvjema dozama – ponovio je australski ministar.

KUBAT AUTOMOBILE

Ono što su Australci na početku odašiljali prilično uvijeno, sada je postalo bjelodano: neće dopustiti stranim tenisačima i tenisačima da nastupe na Australian Openu ako nisu cijepljeni. Bez obzira na općepoznatu činjenicu da je Australija kontinent i zemlja za sebe (pomalo izolirana), takva je objava prilično iznenađujuća. Jer ni u jednoj državi još cjepivo protiv koronavirusa nije uvedeno kao (zakonska) obveza, nego je još uvijek na razini preporuke.

– Dobili smo savjet od naših zdravstvenih radnika i naših zdravstvenih savjetnika da u Australiju ne puštamo ljude koji se nisu cijepili dvjema dozama – rekao je australski ministar useljeništva Alex Hawke na konferenciji za medije, a na upit o Novaku Đokoviću odgovorio je:

– Nemam posebnu poruku za Đokovića. Imam poruku za sve koji žele doći u Australiju, pa i za njega – morat će se cijepiti dvjema dozama – ponovio je australski ministar. Situacija je sada jasna, Đokoviću je poslan ultimatum: ili će se cijepiti ili ništa od obrane Australian Opena i osvajanja 21. Grand Slam naslova.

On sam zasad ne otkriva što će učiniti, ne zna se je li cijepljen ili nije, ali se pretpostavlja da nije. Kao što se zna, on je prije nešto više od godinu dana, nakon zadarskog Adria Toura, prebolio COVID-19.

– Pratim situaciju, a konačnu odluku donijet ću početkom studenoga. Strašno je to što se događa u društvu između cijepljenih i necijepljenih. Ne mogu vjerovati da smo spali na to da diskriminiramo ljude prema tome hoće li se cijepiti li neće. Jako sam razočaran društvom i medijima koji vrše pritisak na sve ljude – kazao je Đoković.

Nešto bi o ovome trebale reći i teniske organizacije, prije svega ITF, ATP i WTA, ali one zasad šute ili tek s vremena na vrijeme nešto nemušto promrmljaju. U principu pravilo bi bilo da, ako zemlja domaćin (Australija) ne može osigurati ulazak svima, onda joj se natjecanje oduzima.

No ovdje se očito radi i o drugim interesima, ne samo zdravstvenim, pa na djelu imamo svojevrsni presedan. I očitu diskriminaciju igrača iz inozemstva u odnosu na australske tenisače, koji, kako zasad stvari stoje, za nastup neće morati biti cijepljeni.

Izvor