Kad se suočio s nedostatkom radne snage, Jokić je otputovao na Daleki istok, napravio dogovor i doveo prvu grupu

Radnici iz Bangladeša pokazali se kao dobri
Za nekoga je i Bosna Njemačka!

Za radnike iz Bangladeša, naprimjer, koje je, u nedostatku kvalificirane radne snage, doveo i zaposlio Ivo Jokić, vlasnik i direktor poznate građevinske firme “Invest d.o.o” iz Zvornika.

Vrijedni i odgovorni
Prvo je na njegovo gradilište u Višegradu stiglo desetak Bangladešana. Jokić kaže da su se pokazali kao vrijedni i odgovorni radnici, pa je to otvorilo put za dolazak drugih njihovih kolega iz ove daleke siromašne zemlje.

– Naši građevinci su oduvijek važili za dobre majstore – zidare, tesare, armirače, keramičare… pa je problem odlaska radne snage na Zapad najviše pogodio upravo građevinski sektor. I moja se firma suočila s time baš kad sam imao ugovorene poslove. Posla je bilo, ali nije bilo majstora. Preko prijatelja sam saznao da u Bangladešu mogu pronaći radnike profila koji su mi potrebni. Nisam imao drugi izlaz, nego otputovati u Bangladeš – govori nam jučer Jokić.

Baš tamo je brzo sklopio poslove. Radnici su nakon administrativne procedure brzo stigli u Bosnu. Jokić ne krije da je izuzetno zadovoljan njihovim odnosom prema radu.

Njegova firma, koja trenutno zapošljava oko 80 radnika, kaže nam, nakon ovog pozitivnog iskustva, nastavit će s uvozom građevinaca. Druge mogućnosti ni nema.

Jokićeve muke brinu i druge građevinske firme u BiH, posebno u sjeveroistočnom dijelu naše zemlje, koje su skoro na koljenima, upravo zbog masovnog odlaska stanovništva u inozemstvo.

Mnogi od njih poput Jokića razmišljaju o uvozu radne snage. Svojevremeno su se u Zvorniku, naprimjer, mogli sresti i građevinci iz Moldavije.

Bureković: Odlaze najbolji domaći majstori
– Posla u građevini ima, ali majstora je sve manje. Ali, ima i radnika koji su otišli vani pa se vratili nakon nekoliko mjeseci. Nisu mogli izdržati nametnute uvjete. Ima i onih koji, jednostavno, budu prevareni pri odlasku pa se i oni vrate, ali tržište rada u EU je takvo da mnogo više njih ostaje nego što se vrati. Nama su otišli najbolji majstori i strahujem da će mnoge građevinske firme upravo zbog toga prestati s radom – upozorava Mersudin Bureković, vlasnik firme „Dekor„ iz Tuzle.

Avaz.ba