Američko veleposlanstvo u Zagrebu danas je objavilo vijest kako najkasnije od 01. prosinca ove godine hrvatski državljani više neće trebati vizu za posjet SAD-u!

KUBAT AUTOMOBILE

Od 01. prosinca ove godine Republika Hrvatska postat će 40. članica Visa Waiver programa čime se hrvatskim državljanima omogućuje ulazak u Sjedinjene Američke Države bez vize, zbog turističkih i poslovnih razloga.

Podsjećamo, vize koje uskoro odlaze u povijest (turističke) koštaju 160 USD što utječe na budget prilikom planiranja putovanja, no velik broj građana upravo zbog viznog režima nije do sada putovao u SAD.

Od prosinca ove godine hrvatski će državljani koristiti ESTA-u koja omogućuje ulazak u SAD na period od maksimalno 90 dana zbog turističkih i poslovnih razloga, kao i zbog tranzita.

Ukidanje viznog režima zasigurno će povećati šanse i za uvođenje redovnih zrakoplovnih linija, prije svega iz glavnog grada – Zagreba.

“Danas je ministar za domovinsku sigurnost Alejandro N. Mayorkas, u koordinaciji s državnim tajnikom Antonyjem J. Blinkenom, imenovao Hrvatsku novim sudionikom Programa za ukidanje viza (VWP). Najkasnije do 1. prosinca 2021. bit će ažuriran Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) kako bi se građanima i državljanima Hrvatske omogućilo podnošenje zahtjeva za putovanje u Sjedinjene Države radi turizma ili poslovanja na najviše 90 dana bez dobivanja američke vize. Određivanje Hrvatske kao sudionika VWP-a važan je korak prema daljnjem jačanju dugogodišnje gospodarske i sigurnosne suradnje između SAD-a i Hrvatske”, stoji na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti.