Iako je tek nastupila jesen, građani koji će se tijekom zimskih dana grijati na drva, ugljen ili pelet već uvelike nabavljaju ogrjev. Mnogi su požurili s kupnjom ogrjeva jer će njegova cijena prije početka zimske sezone sigurno porasti. Cijene drva, ugljena i peleta u BiH ne razlikuju se mnogo od prošlogodišnjih. Ipak, mnogim kućanstvima ovaj izdatak predstavlja veliki udar na kućni proračun, piše Večernji list BiH.

Ostaju vjerni drvima

Jedan od najvećih životnih problema s kojima se umirovljenici trenutačno susreću upravo je nabava ogrjeva. Unatoč tome što se cijene nisu znatno mijenjale, umirovljenici se žale da su one visoke u odnosu na mirovine.

– Treba nabaviti 6-7 metara drva ili se dogrijavati strujom. A gdje je zimnica, gdje su lijekovi, hrana i odjeća? Nečega se moramo odreći da bismo kupili veću količinu drva – žali se jedan od umirovljenika. Cijena kubnog metra kreće se od 85 KM za oblovinu pa sve do 100 KM za cijepana drva. Cijenu diktira i kvaliteta drva. Uglavnom se iscijepana drva kreću od 90 do 115 KM kod onih koji daju na rate. Za 6-7 m3 iscijepanih drva potrebno je izdvojiti između 600 i 800 KM, što je minimalno dvije mirovine. – Ništa ne može zamijeniti smirujući zvuk pucketanja drva u kaminu i toplo ozračje u dugim hladnim zimskim noćima – kaže jedan Banjolučanin. Oni koji se bave prodajom drva kažu kako je potražnja ovog ogrjeva na domaćem tržištu na istoj razini već godinama. – Preporuka kupcima je da drva nabavljaju prije same sezone jer je tada cijena niža. Naš narod kupuje drva uglavnom pred jesen, u kolovozu, rujnu i listopadu. Sada je velika potražnja za drvima – kaže za Večernji list dugogodišnji prodavač drva. Zbog visokih cijena drva sve veći broj kućanstava prelazi na grijanje na struju.

– Grijemo se na klimu. Iziđe li skuplje, ne znam, ali ovako je definitivno lakše. Nema nošenja drva, pepela, čekanja da se kuća zagrije. Uz to je čišće i ne moramo ličiti zidove svake godine – kaže nam jedna Mostarka. Posljednjih godina pelet je sve popularniji energent.

Prodavači ističu kako je iz godine u godinu sve veća potražnja za ovim energentom jer je praktičniji za uporabu. – Cijena peleta u ovo doba godine ostala je ista kao i lani. Sugrađani koji se odluče za ovakav način grijanja za tonu peleta trebaju izdvojiti 320 KM – rekao je jedan prodavač peleta za Glas Srpske. Inače, cijena peleta kreće se od 310 do 390 KM, ovisno o klasi i prijevozu

Zagađenje od ugljena

Za tonu ugljena potrebno je izdvojiti 200 maraka. Međutim, ovaj se energent sve više izbjegava zbog zagađenja. Nadležni u Sarajevskoj županiji uz podršku Švedske osigurali su 2,9 milijuna maraka za zamjenu peći na ugljen i ostala čvrsta goriva, posebno u naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta.

Izvor