Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su 22. rujna 2021. godine, u skladu sa naredbama Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva realizirali operativne aktivnosti u akciji kodnog naziva “Zlatni karat”.

Navedenom akcijom je izvršeno privremeno oduzimanje predmeta – strojeva za izradu i preradu zlatnog i srebrnog nakita, na jednoj lokaciji u Sarajevu, koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal“ iz člana 250. stav (3) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa kaznenim djelima „Krijumčarenje“ iz članka 214. stavak (1), „Organiziranje skupine ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“ iz članna 215. stavak (1) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, „Poreska utaja ili prijevara“ iz članka 210. stavak (2) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i „Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova“ iz članka 208. stavak (1) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je izvršeno privremeno oduzimanje šest strojeva koji su korišteni tijekom izvršenja navedenih kaznenih djela.