Samsung je najavio senzor slike od 200 megapiksela namenjen kamerama pametnih telefona, što se očekuje da bude najveći senzor kamere na telefonu ikada napravljen.

ISOCELL HP1 ima 0,64μm piksela i može postaviti 16 njih odjednom za ekvivalent od 12,5 megapikselnog senzora čiji je piksel veličine 2,56μm.

Samsung naziva HP1-ovu tehnologiju za sakupljanje piksela “ChameleonCell”. Postavka četiri puta četiri od 12,5 megapiksela namijenjena je za uporabu pri slabom osvetljenju, ali također može snimati i fotografije rezolucije 200 megapiksela ili koristi “binning” tehniku za pravljenje kvalitetnijih fotografija od 50 megapiksela.

HP1 daje mogućnost i snimanje 8K video zapisa. Samsung kaže kako može snimati 8K bez opsecanja, iako je standardni 8K (7.680 x 4.320) manji od 50 megapiksela.

Samsung također predstavlja novi senzor pod nazivom ISOCELL GN5. To je senzor od 50 megapiksela sa 1.0μm piksela, a Samsung kaže da je to prvi senzor od 1.0μm piksela koji integrira svoju Dual Pixel Pro tehnologiju. To u temelju zvuči kao manja verzija GN2 od 1,4 μm piksela, koja je bila najveći senzor kamere na telefonu kada je ove godine debitirao na Xiaomi Mi 11 Ultra.

Samsung nije rekao kada će novi senzor krenuti u masovnu proizvodnju, ali su uzorci navodno dostupni proizvođačima telefona.