Najveći hrvatski proizvođač smrznute hrane i sladoleda ima novog vlasnika. Iz Fortenova grupe su izvijestili da su prodali Ledo i cijelu poslovnu grupu smrznute hrane kompaniji Nomad Foods.

Ledo je bio dio bivšeg Agrokora koji je Ivica Todorić ostavio u dugovima, a preuzeli su ga većinski ruske banke i američki investicijski fondovi, te u manjem dijelu ostali vjerovnici. Pregovori s Nomad Foodsom su trajali više mjeseci, piše 24 sata.

‘Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvaća Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini te Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Europe te ima portfelj brandova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, s tradicijom duljom od pola stoljeća’, stoji u priopćenju Fortenove.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, rekao je:

‘Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, unatoč tome što je projekt proveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cijena od 615 milijuna eura potvrdila je vrijednost našeg biznisa, a istovremeno smo u regiju doveli strateškog partnera koji će nastaviti razvijati posao i biti posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brandova. Također, očekujemo da će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti. Za Fortenova grupu 2021. postaje godina transformacije. Ne samo da smo dovršili refinanciranje i prijenos Mercatora, gdje ostvarujemo planirane sinergije, nego smo i ispunili planove u uspješnoj ljetnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu.’

Zahvalio je svim zaposlenicima Poslovne grupe zamrznute hrane na doprinosu koji su svojim radom ugradili u poslovni uspjeh kompanija u kojima rade.