Sciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolirane uporabe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, Europska unija kroz projekat EU4AGRI podržat će 16 bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa 1,25 milijuna KM bespovratnih sredstava.

Naime, Javni poziv za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH je treći po redu objavljen kroz projekt EU4AGRI kako bi se podržao ruralni razvoj, pogotovo u razdoblju trajanja COVID-19 pandemije i oporavka od krize prouzrokovane njom.

Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, koji je bio otvoren od 07. prosinca 2020. do 15. veljače 2021. godine, pristiglo je ukupno 227 prijava od kojih je njih 16 ispunilo propisane uvjete. Odabrani projekti su predložili investicije ukupne vrijednosti od 1,82 milijuna KM od čega će projekt EU4AGRI financirati 1,25 milijuna KM.

Javni poziv bio je otvoren za fizičke osobe, obrtnike/poduzetnike, zadruge i poduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka; proizvodnja mesa; uzgoj žitarica i uljarica; uzgoj voća uključujući vinogradarstvo i masline; uzgoj povrća (povrtlarstvo) i proizvodnja jaja. Svaki podnositelj mogao je aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a) te je morao osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 35% od ukupnog iznosa investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinanciranje iznosi minimalno 20%.

Projekat EU4AGRI će i u budućnosti nastaviti sa podrškom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH te se do kraja godine očekuje objavljivanje novih javnih poziva za investicije namijenjene konkurentnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Lista korisnika koji su ispunili kriterije javnog poziva dostupna je putem EU4AGRI web stranice www.eu4agri.ba  EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekt čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH.

EU4GRI je vrijedan 20.25 milijuna eura i financira ga Europska unija sa 20 milijuna eura, a sufinanciraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

 

 

 

 

 

Izvor