Voće, jogurt, tortilje… Što vaši malci vole jesti u školi?

Bilježnice, torba, pernica i ostale potrepštine se spremaju za početak nove školske godine, a uskoro će se na veliko spremati i školska užina koja bi, prema savjetima nutricionista, trebala biti zdrava, puna izvora svih nutrijenata i, naravno, prilagođena djeci i njihovim preferencijama.

KUBAT AUTOMOBILE

Nutricionistica Charlotte Stirling-Reed otkrila je za britanski portal The Sun što se sve može pakirati djeci za jesti kroz jedan školski dan.

“Prvo, bitan je balans. Treba biti dovoljno toga da ne budu gladni kroz dan, treba biti nešto što vole jesti, a opet zdravo.” Kako bi unijeli dovoljno ugljikohidrata, spakirajte im kruh sa žitaricama, tortilje, neke zdrave krekere, tjesteninu, krumpir, rižu ili couscous. “Kombinirajte namirnice od bijelog i raženog brašna. Mijenjajte ih kroz tjedan, da ne jedu svaki dan isto.”

Bitno je i da pojedu porciju voća ili povrća. Voće ogulite i narežite na manje komadiće, a povrće ukombinirajte u neko jelo – dodajte rajčicu u sendvič ili tikvice i mrkvu u neki od ugljikohidrata.

Proteini su također važni i ne, ne dolaze samo iz mesa i ribe. Pripremite im jaja u nekom obliku, grah, tofu, slanutak…  Dodajte neki mali jogurt, štapiće sira ili mali tetrapak mlijeka kako bi unijeli i mliječne proizvode.

“Možete pripremiti i neki umak, poput tzatzikija ili im staviti mali voćni jogurt koji mogu pojesti za snack kada malo ogladne između doručka i ručka.”

Za kraj, ne zaboravite napitak. Djeca brzo dehidriraju, posebice kada je toplo, pa im obavezno u ruksak ubacite bocu vode ili nekog čaja. Charlotte savjetuje i da izbjegavate puno slatkiša poput keksa i kolača, čips i smoki te gazirane napitke pune šećera.

 

 

 

Izvor