Vanja Strukar uspješna je studentica njemačkog jezika na Sveučilištu u Mostaru, no to je samo jedan detalj u karijeri ove mlade glazbenice iz Viteza.

Vanja je pak široj javnosti u Središnjoj Bosni poznata kao glazbenica koja je svojim iznimnim glazbenim talentom vrlo često oduševljavala publiku na svojim nastupima, ali i osvajala vrijedne nagrade na poznatim festivalima.

Nesretna 2020. je pak pojavom korona virusa praktično “zatvorila” glazbenu scenu i preselila je na društvene mreže, no i Vanji kao i mnogim glazbenicima nedostaju nastupi u živo i taj magični kontakt s publikom.

Vanja Strukar je podijelila svoje trenutne planove i ideje sa čitateljima portala centralna.ba, pa najbolje da u nastavku pročitamo što ona misli o trenutnoj situaciji, ali i obavezno poslušamo njena dva cover YouTube videa.

Vanja je za potrebe ovog intervjua snimila i obradu pjesme iz filma Zona Zamfirova koju je prije u live verziji izvela grupa Galija.

Za početak, možeš li malo za naše čitatelje opisati svoj dosadašnji glazbeni put

VANJA: Oduvijek sam bila sklona glazbi koja me prati cijeli život i od ranog djetinjstva se njome bavim. U trećem razredu osnovne škole sam počela svirati gitaru i 2007 godine postajem član tamburaškog orkestra HKD Napredak u Vitezu, također sam i samostalno nastupala na raznim priredbama, natjecanjima i manifestacijama.

FOTO: Vanja Strukar – Etno selo Čardaci

Kako se snalaziš ovih godinu dana kada je u pitanju glazba pošto su live nastupi praktično nestali pojavom korona virusa

VANJA: S obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, imam dojam da je glazba, kao i ostale scenske umjetnosti, poprilično loše prošla. Koncerti, predstave, nastupi, čak i manje svirke su u uglavnom nestali ili se održavaju u strašno ograničenim uvjetima ili su pak potpuno otkazani. Jako mi nedostaje scenski nastup i smatram da se kroz snimke jednostavno ne može prikazati sva magija glazbe koja je tu u živo. Svakako se nadam da će ovo sto prije proći i da ćemo ponovo slobodno moći posjećivati koncerte, nastupati na njima, te pjevati i svirati.

Ističeš često kako si „sklona“ glumi, pa možeš li nam malo prenijeti svoje iskustvo oko toga

VANJA: Pjevanje jako povezujem s glumom. U obje te umjetnosti je bitno pokazivanje i prenošenje emocije na publiku. Upravo zbog toga mnogo vise volim nastupe u živo. Volim stvarati povezanost s ljudima koji me slušaju i zbog toga u svoj nastup uvijek ubacim djelić glume, kako bi sto jače preslikala emocije neke pjesme.

Možeš li nam malo pobrojati natjecanja na kojima si sve nastupala, kao i par riječi o osobama koje su utjecale na tvoju karijeru

VANJA: Ako bi nekoga morala istaknuti kao osobu koja je izuzetno utjecala na moju karijeru i kojoj sam zbog toga zahvalana, to bio bio moj prvi nastavnik gitare Goran Gogić

Natjecanja na kojim sam do sada nastupala su: Pop fest Kupres (1. Mjesto), Dok teče Lašva (3. Mjesto),  Frama fest.

Kad je riječ o manifestacijama nastupala sam na Vinkovačkim jesenima Dan općine Vitez, Obljetnica viteške brigade, Božićni i uskrsni koncerti u Vitezu i još mnogo toga

FOTO: Vanja Strukar – Etno selo Čardaci

 Svi smo nažalost u prošli nesretnih godinu dana od pojave svjetske pandemije COVID- 19, kako se ti nosiš sa svime što je pandemija donijela u svakodnevnom životu

Pandemija je meni, kao i većini drugih ljudi diljem svijeta poremetila mnoge planove. Mnogi moji glazbeni projekti su trenutno zaustavljeni jer jednostavno ne postoji mogućnost da se ostvare. I dalje objavljujem snimke na YouTube-u i Instagram-u ali to se, bar po mom mišljenju, ne može usporediti sa sviranjem i pjevanjem pred publikom.

Ipak, smatram da mi je ovo vrijeme općeg zastoja pomoglo da otkrijem neke nove smjernice u glazbi, prije svega etno i folklornu glazbu koju sam oduvijek voljela, ali kojoj sam se upravo nedavno počela ozbiljnije posvećivati.

Koji su tvoji budući planovi bar kada je u pitanju glazbena karijera

Voljela bih se ponovo vratiti na pozornicu, što sama, što s ljudima koji imaju istu ljubav prema glazbi kao i ja. Mada znam da je pomalo neobično i nesvakidašnje, definitivno želim da se ozbiljno počnem baviti etno glazbom i glazbom inspiriranom folklorom, nadam se kako ću u okviru pojedinih institucija poput HKD Napredak pronaći i ljude i razumijevanje za ovakav jedan projekt

FOTO: Vanja Strukar – Etno selo Čardaci

Tekst se može preuzeti i kopirati uz obavezno navođenje izvora i autora

Izvor: Centralna.ba

Piše: Josip Križanović