Bez obzira na promjene i izazove kojima svjedočimo duže od godinu dana, na poslovnom portalu manager.ba svjedočimo brojnim neočekivanim i pozitivnim pričama koje su preživjele epidemiju i uspjele biti još uspješnije.

 

Danas vam donosimo priču iz Srednje Bosne, točnije iz Kiseljaka.

Radi se o Doper Tech, najopremljenijoj trgovini IT opreme u Bosni i Hercegovine koja je osnovana prije 10 godina.

Njoj na čelu je mladi poduzetnik Mladen Perić, s kojim smo pričali između ostalog i o poslovnoj ideji, principima rada, kao i o poslovanju kroz pandemiju.

 

Rođen sam u Sarajevu, a  živim u Kiseljaku. Osnovnu i srednju školu sam završio u Kiseljaku, kao i bachelor i master studij ekonomije. Vlasnik sam firme Doper Tech. Imam 31 godinu, te se mogu pohvaliti sa čak 10 godina radnog iskustva. Za vrijeme studija su me roditelji djelomično uključili u posao kako bih im bio od pomoći. Danas imamo ukupno 4 trgovine koje prodaju potpuno različitu robu na području Kiseljaka i Kreševa, te upošljavamo više od 40 djelatnika. 

Vlasnik ste Doper – tech trgovine za informatičku opremu. Kako ste došli na ideju i koliko je tržište BiH zainteresirano za informatičku opremu?

Računala su od malih nogu bili moja velika ljubav. Oduvijek sam se interesirao, čitao i prvi u redu na kiosku kupovao IT časopise dok je bilo aktuelno to vrijeme gdje su glavni izvor informacija bile novine i časopisi.

Naravno, Internet je bio zastupljen u mnogo manjoj mjeri nego danas.

Još u mladim danima bavio sam se osnovnom popravkom računala.

Roditelji su bili vlasnici prve prehrambene trgovine odmah poslije rata. Tako da sam od djetinjstva i sam učio šta je poduzetništvo, te gajio strast prema tome.

Posao je išao dosta dobro, roditelji su širili svoj biznis i stekli su se uvjeti da nakon završetka školovanja mogu pokrenuti i ja nešto svoje.

Što se tiče načina poslovanja, oduvijek sam pratio poslovanje i prikupljao informacije, trendove iz zemalja zapadnih tržišta.

Nakon ovoliko godina iskustva vidio sam da skoro svi zapadni trendovi dolaze i na naše tržište.

 

 

Kojim vrijednostima se vodite u radu s ljudima? Na kojim principima leži vaše poslovanje?

Ono što je najbitnije u radu s ljudima jeste povjerenje. Ovo govorim i kao kupac u suradnji sa svojim dobavljačima i kao prodavac u komunikaciji sa kupcima.

Na tržištu refurbished računala i laptopa, prvi smo počeli nuditi kupcima mogućnost povrata kupljenog laptopa ili računala bez nekog posebnog razloga, ukoliko im se ne svidi ili nešto slično. Mislim da upravo to ulijeva dosta povjerenja našim kupcima, te je važan faktor pri donošenju odluke gdje će kupovati.

Naravno, danas svaki kupac se vrlo lako može informirati i pročitati recenzije drugih kupaca na Google ili Facebook platformi. Dosta naših kupaca ostavi Doper Techu odlične recenzije, što mnogo govori o nama i našem poslovanju.

Kada govorimo o povjerenju, onda se taj dio odnosi i na odnos sa kolegama. Da bi posao super funkcionirao, bitna je marljivost, predanost, upornost, odlučnost.

Ali bez povjerenja sve ove osobine padaju u drugi plan, jer na lošim odnosima u kojima nema povjerenja ne možemo graditi ništa.

 

 

Je li pandemija, koja je zaustavila cijeli svijet, promijenila Vaš način poslovanja i ako jest, na koji način?

Što se tiče pandemije, naš način poslovanja se nije mnogo promijenio, osim što sada imamo novu praksu održavanja poslovnih sastanaka na nekoj od online platformi.

I prethodnih godina, veliki dio našeg poslovanja se odvijao upravo online putem. Doper Tech ima kupce iz cijele BiH, te su artikli iz naše ponude dostupni kupcima iz svih krajeva BiH.

Opet bih istaknuo onu rečenicu koju sam ranije rekao, a to je da je praćenje trendova zapadnih zemalja jako važno pri formiranju i odlučivanju o narednim koracima u vlastitom poslovanju.

Prije par godina bio sam na velikoj prekretnici: Trebam li otvoriti još 2-3 maloprodajne jedinice u većim gradovima BiH ili uložiti više u online prodaju, marketing i web stranicu?

Naravno, odabrao sam ovo drugo, što se ispostavilo kao prava odluka!

Našim kupcima nudimo dostavu u roku od 24 sata što je jako bitno prilikom online naručivanja. Naravno, sva naša roba je osigurana i adekvatno zaštićena za transport.

Što se tiče generalno utjecaja pandemije na naš sektor, moram priznati da se pandemija u određenoj mjeri odrazila na potražnju robe i usluga.

Ali smatram da će se naše tržište uskoro oporaviti i nastaviti rasti kao i prethodnih godina.

 

 

Imate li savjet za mlade ljude koji dvoje između otići iz države ili ostati i pokrenuti nešto svoje’?

Moj savjet za mlade ljude jeste da pokrenu nešto svoje. Mislim da je to dosta teži i izazovniji izbor, ali, ukoliko su uporni, sigurno će im se isplatiti. Naravno da je svaki početak težak.

Smatram da je ideja najvažnija u svemu, jer uz dobru ideju, dosta truda i rada i, naravno, zadovoljstva sa činjenicom da radiš ono što voliš, uspjeh je zagarantiran.

Što se tiče odnosa naše države prema privatnicima i ljudima koji imaju svoj biznis, dalo bi se dosta diskutirati, ali sigurno da idemo naprijed i u tom smislu.

Nadamo se da će se i kod nas jednog dana digitalizirati javna uprava, pa će količina papira potrebna za pokretanje biznisa biti mnogo manja.

 

 

Gdje se vidite za 10 godina?

Za 10 godina se vidim u istom poslu u našoj BiH.

Naravno, predviđam si veći obim posla, više uposlenika, više poslovnica, ali jednako toplu i dobru atmosferu u našem radnom okruženju! Mi smo ti koji trebaju ostati ovdje, raditi, graditi i stvarati bolju budućnost; mi trebamo biti ta promjena koju svi žarko želimo, jer ne možemo očekivati da će nam to neko drugi uraditi.

A nadam se da će se u što skorijoj budućnosti posložiti i određene stvari na našoj političkoj sceni, pa da svi skupa možemo bržim i većim koracima krenuti naprijed.

 

Izvor: menager.ba