Prema podacima iz veljače 2021. u RH je 4439 djece bez roditeljske skrbi

Danijel Martinović iz udruge Dugina obitelj izjavio je kako je ‘veliki trenutak’ odluka Upravnog suda prema kojoj istospolni životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji, javlja N1.

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Šegota-Kožić presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

– Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi – poručuju iz Duginih obitelji.

Šegota-Kožić su 2016. godine odbijeni u zahtjevu da postanu posvojitelji zbog toga što su u istospolnom životnom partnerstvu. Nakon što je njihov zahtjev odbijen, tužili su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sud je presudio u njihovu korist, a Danijel Martinović iz Duginih obitelji pojašnjava da je ova presuda važna jer daje za pravo istospolni životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji. Nada se da Centri za socijalnu skrb neće ignorirati ovu presudu i postupati po zakonu i tumačenju nadležnih sudova.

Prema podacima iz veljače 2021. u RH je 4439 djece bez roditeljske skrbi, od toga 2133 u domovima, a 2306 kod udomitelja.

– Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj – rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Iz Duginih obitelji kažu: ‘Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje’.

– Mi već pet godina ponavljamo jedno te isto: građanke i građani Republike Hrvatske ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji. Bez obzira trebamo li platiti porez, tražimo li posao, ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika – dodao je Martinović.

dalmatinskiportal.hr