Poznati meterološki servis AccuWeather objavio je dugoročnu vremensku prognozu za ovo ljeto u Europi, a očekuje se da će u jugoistočnom dijelu i na Balkanu temperature biti iznad normalne. Mnogi se širom Europe raduju toplijem vremenu koje ljeto često donosi, a možda čak i planiraju odmore jer se ublažavaju ograničenja koja je izazvala pandemije.

KUBAT AUTOMOBILE

Dijelovi Europe su osjetili ljeto usred vrućina krajem ožujka, ali uslijedio je oštar hladni val u travnju koji je vjerojatno poslužio kao vraćanje u stvarno godišnje doba.

Meteorološko ljeto počinje prvog lipnja, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događaju se tek 20. lipnja, prenosi Klix.

Tim meteorologa AccuWeather upozorava da vrućina koja se širi Europe tijekom ljeta i nedostatak široko rasprostranjenih kiša mogu stvoriti poljoprivredne probleme. Čak i neke ljetne kulture koje su obično otporne u uvjetima suše mogu se suočiti s problemima nakon što se zimsko vrijeme zadržalo u proljeće te postoji mogućnost da je utjecalo na izdržljivost biljaka.

Kako se bliži drugo uzastopno ljeto tijekom pandemije, vraćaju se neki znakovi normalnosti. AccuWeather meterolozi prognoziraju kakvo vrijeme možemo očekivati tijekom ljetne sezone.

Jezgra vrućina ovog ljeta bit će smještena širom Portugala, Španjolske, južne Francuske i većeg dijela Italije jer se toplina iz sjeverne Afrike širi na sjever u južnu Europu.

Očekuje se da će temperature u jugozapadnoj i jugoistočnoj Europi tijekom ljetnih mjeseci biti iznad normalne.

Pored užarenih temperatura, očekuje se da će i padaline biti ispod normalne jer se trag oluje dobro mijenja od južne Europe tijekom cijele sezone.

Uobičajene visoke temperature na jugozapadu i jugoistoku Europe u lipnju će se kretat od 21 do 26 stupanj, a u srpnju od 26 do 34 stupnja. Temperatura u kolovozu će početi opadati.

Kako će trag oluje potiskivati ​​sjever, vrućina će se širiti i iz Španjolske i Italije, pa sve do juga Velike Britanije, sjeverne Francuske, Belgije, Njemačke, južne Poljske, Ukrajine i zemalja na Balkanu. Međutim, širenje toplijeg vremena neće biti konzistentno na ovim područjima.

“Može biti vrućine na zapadu i na istoku, ali nikada istovremeno”, rekao je viši meteorolog AccuWeather-a Tyler Roys.

Širenje toplijeg vremena također će biti postepeno, a što je dalje od jezgre vrućine, to će trebati više vremena da temperature iznad normalne dosegnu područje.

Uobičajene visoke temperature u regiji srednje Europe se penju od 19 do 21 stupanj i od 21 do 25 tijekom lipnja i srpnja. U kolovozu se temperature obično počinju vraćati prema 19-21 stupanj, ali ove godine očekuje se da će ostati iznad normale barem jedan dio mjeseca.

“Pored vrućina, ovo može biti i treće uzastopno ljeto s padom normalnih padalina u Francuskoj i Njemačkoj, kao i u Velikoj Britaniji. To može dovesti do rastućih problema za ljetne usjeve, uključujući pšenicu i kukuruz u Francuskoj i Njemačkoj”, objasnio je Roys.

Zbog sporog napredovanja vrućina iz južne Europe, očekuje se da će se temperature iznad normalne zaustaviti kraj najsjevernijih dijelova kontinenta.

Olujni trag sa sjevera Velike Britanije do Norveške i Švedske pomoći će blokirati napredovanje toplijih uvjeta na sjeveru, a također će zadržati obilne kišne vremenske uvjete nad regijom.

Očekuje se da će do kolovoza ova olujna staza nastaviti put prema sjeveru ka sjeveroistočnoj Europi, donoseći nestabilno vrijeme u baltičke države, kao i u Poljsku i Bjelorusiju i dalje u zapadnu Rusiju.

“Vrućina se širi u središnju Europu i zaustavlja se na području istočne Njemačke,” rekao je Roys.

 

Izvor