Trinaest godina od smrti Denisa Mrnjavca napunit će se sutra 6. veljače.

Denis, tada šesnaestogodišnjak, digao je državu i regiju na noge. On je ubijen. Brutalno je pretučen u Sarajevu u tramvaju kada se vraćao iz škole, pred drugim ljudima.

Trinaest godina od kako je njegova majka Ana neutješna.

Ona je na Facebooku podijelila potresan status, koji prenosimo u cijelosti:

– Sine moj mili,

dolazi još jedna, 13. godišnjica od najtužnijeg i najmračnijeg dana u mom životu, a još uvijek ne vjerujem da se tako nešto surovo i gnusno uopće moglo dogoditi, u punom tramvaju, naočigled svih.

Sunce mamino, ovo su dani koje, na poseban način provodim s tobom, vrijeme kada se prisjećam svakog trenutka našeg zajedničkog života i sreće, vraćam tvoje dječačke nestašluke, naša skijanja i planine, tvoje petice iz latinskog i matematike i vješte prstiće kojima ispunjavaš prostor Betovenovom (Beethoven) “Mjesečevom sonatom” i Šopenovim (Chopin) “Proljetnim valcerom”. Tu je i neizmjerna radost ljetnih raspusta, posebno s Antoniem, na moru ili i u Americi, tu su i najveći problemi svijeta: kako nacrtati čovjeka i razumjeti Antigonu?!

Sine moj mili, svakog trenutka, a posebno u ovim tužnim danima sve odiše tobom, svaki kutak ispunjavaš ljubavlju i najljepšim mirisima…

U ovim danima prisjetim se i prvog pogleda najljepše bebe na svijetu, od tog pogleda pa sve do zadnjeg: mamin si cijeli svijet!

Rođen da unosiš ljepotu življenja gdje god se pojaviš, u svaki prostor, to činiš i danas, samo na jedan drugačiji način.

I danas razgovaraš sa svojom mamom, istina zamijenili smo uloge, na svako moje pitanje sada ti imaš odgovor koji mi šalješ sjajem sunca ili daškom vjetra, ali dovoljno snažno da znam da si to ti!

Hvala ti, najdraže moje, što si baš mene izabrao za mamu. Ponosna sam na sve što si uradio, na svaki tvoj dan i hvala što mi svakodnevno ulijevaš sigurnost življenja i ukazuješ kojim putem trebam ići, prema tebi…

Voljeno mamino, vječno živiš u mom srcu, a tvoja čista, nevina, dječija duša neka na nebu doživi sve ljepote koje su ti na zemlji nasilno prekinute i surovo uskraćene.

Počivaj u miru i i maminoj ljubavi vječnoj, Sine moj. Beskrajno te voli i ljubi tvoja mama, Ana – napisala je Denisova majka Ana.

Izvor: Dnevni avaz