Bosna i Hercegovina ni u ožujku neće dobiti vakcine putem zajedničkog mehanizma COVAX, stoji u dokumentu kojeg je dobilo Ministarstvo civilnih poslova BiH od Ureda COVAX mehanizma.

Konkretno se navodi kako po Pfizerovim dubinskim analizama za svaku zemlju, BiH svoje obveze nije završila. Ponajprije se to odnosi na zahtjeve “ultra hladnog lanca“, za skladištenje vakcina, ali i obveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

“Nakon nekoliko obavljenih razgovora s kompanijom Pfizer u posljednja tri tjedna sa žaljenjem vas obavještavamo da će se isporuka ovih doza za koje je bio cilj da budu isporučene u prvom tromjesečju ove godine, biti odgođene sve dok se ne ispune dodatni zahtjevi Pfizera za dubinskom analizom, koji daleko nadilaze procjene spremnosti koju je izvršio Regionalni odbor za procjenu”, stoji u pismu.

Za ubrzanje rješenja problema COVAX nudi našoj strani organizaciju razgovora s predstavnicima Pfizera.

Kako saznaje portal Klix.ba Pfizer od Bosne i Hercegovine traži i potpis sporazuma o naknadi štete i odgovornostima, ako oni smatraju da postoje pravni ili financijski rizici oko mogućih obeštećenja koja mogu nastati. U našim okolnostima Pfizer traži direktni sporazum s državom, koji očito još nije završen.

S druge strane iz Ministarstva civilnih poslova ranije su saopćili drugim nivoima da su sve obveze, koje su do njih ispunjene.

Izvor: Klix.ba