Dana, 29. siječnja, hrvatski narod je obilježio jednu od najvažnijih bitki za opstanak Hrvata Središnje Bosne. Riječ je o bitki za Zavrtaljku odnosno odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima na ovoj koti.
Na sam dan obljetnice 29. siječnja, i ove godine upriličeno je sada već tradicionalno pješačenje do samog mjesta stradanja na Zavrtaljci. Mjesto okupljanja bilo je Pobrđe, Orahovo, te je nastavljeno pješačenje do mjesta stradanja na Zavrtaljci. Molitvu na mjestu stradanja predvodio je Ljubo Zelenika, vojni kapelan i župnik u župi Haljinići, pokraj Kaknja, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.
Zavrtaljka je kota na planini Zahor koja dominira nad Brestovskom i Bilalovcem, selima smještenim na rubnim područjima općine Kiseljak prema Busovači. S druge, fojničke strane ispod Zavrtaljke se nalaze sela Oglavak, Pločari i Smajlovići koji teritorijalno pripadaju općini Fojnica.
U zauzimanju Zavrtaljke tzv. Armija BiH počinila je ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom u selu Medovci.
Poseban doprinos u oslobađanju Zavrtaljke dali su pripadnici Postrojbi posebnih namjena čijom zaslugom je postrojbama HVO-a bez ikakvih topničkih priprema uspjelo zauzeti ovu strateški važnu kotu.
Što se tiče nedjelje, program obilježavanja 27. obljetnice, počet će na središnjem spomen obilježju na Brestovskom u 10:45 dok će u 11 sati biti sveta misa u župnoj crkvi.

Kiseljak.info