U Kiseljaku je početkom devetog mjeseca ove godine formiran inicijativni odbor poduzetnika čiji je cilj bio ponovno pokretanje Udruge poslodavaca općine Kiseljak koja je nastala 2001. godine ali već duži niz godina ne funkcionira.

Inicijativa

Inicijativa je potekla od ekipe mlađih poduzetnika i to Miroslava Raguza,  poduzeće Fiskus d.o.o. Kiseljak, Ivice Kubata,  poduzeće  Kubat auto d.o.o. Kiseljak, Darija Marjanovića, poduzeće Barić d.o.o. Kiseljak, Željka Novaka, poduzeće Novoteks d.o.o. Kiseljak i Nihada Junuzovića, OR FIR Kiseljak dok su im se kasnije su se pridružili Danijel Bojo, poduzeće Bojo-metal d.o.o. Kiseljak i Hamdo Litrić poduzeće LH-TEC d.o.o. Kiseljak.

Zaštita interesa članova Udruge u primjeni propisa koji se odnose na djelatnost istih, razmjena iskustava i informacija, jedinstvena komunikacija  sa Općinom Kiseljak i drugim razinama vlasti te financijskim institucijama, poslovno povezivanje sa gospodarskim subjektima, iniciranje donošenja akata značajnih za rad i privređivanje, samo su neki od zadataka Udruge.

„Cilj revitalizacije Udruge je stvaranje jednog jedinstvenog glasa za potrebe komunikacije kako sa Općinom tako i drugim institucijama u svrhu rješavanja naših problema ali i stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja“ kazao je Miroslav Raguz jedan od glavnih zagovarača pokretanja Udruge.

Foto: Načelnik  Mladen Mišurić-Ramljak i tajnik Općine Dragomir Lučić

Podrška Općine

Zajedno sa načelnikom Mladenom Mišurićem- Ramljakom i predstavnicima Općine Kiseljak održano je više sastanaka te je upriličen i posjet Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj te pokrenuti aktivnosti za boljom suradnjom sa Razvojnom bankom FBIH.

“Očekivanja zasad nemamo, važno je da svi podržimo, da se ova dobra ideja održi i nastavi razvijati jer se u bilo kakvu poslovnu aktivnost isplati ulagati” mišljenja je Hamdo Litrić.

Međutim, ovoga tjedna aktivnosti su konkretizirane te je Inicijativni odbor pripremio Nacrt Statuta i Odluke o visini članarine te odlučio predstaviti svim gospodarstvenicima ove dokumente kao i plan za obnovu rada Udruge.

 

„Općina apsolutno podupire pokretanje Udruge, svaka pomoć poduzetnicima s naše strane nije upitna, važno nam je da imamo sugovornika s druge strane, lakše je i nama i poduzetnicima da komuniciraju kao jedan glas, da zauzimaju jedinstven stav, da se aktivnije uključe u procese donošenja odluka, odazivaju na javne rasprave kada su u pitanju odluke ali i zakonski prijedlozi koji se tiču i njih“ kazao je načelnik Mišurić-Ramljak.

Poziv svima

Spomenuti dokumenti kao i pozivno pismo bit će dostavljeni svim gospodarstvenicima općine Kiseljak koji se pak o istim mogu izjasniti na e-mail  samir.halilovic@opcina-kiseljak.org

Inicijativni odbor će krajem 11. mjeseca zakazati obnoviteljsku skupštinu na koju će, zbog pandemije pozvati 30 poduzetnika a nakon i javno pozvati sve gospodarstvenike sa područja Kiseljak da se uključe u rad udruge. Izabrani predstavnici na obnoviteljskoj skupštini imat će mandat godinu dana jer procjena je da u tom vremenu mogu okupiti većinu gospodarstvenika te ponovno organizirat skupštinu i izabrati predstavnike iz različitih sektora gospodarstva koji djeluju na području općine Kiseljak.

 

Brojni su problemi s kojima se poduzetnici u cijeloj BiH suočavaju a jedan od većih izazova je i nedostatak adekvatnog kadra. „Udrugu vidim i kao način da se povežemo sa obrazovnim ustanovama, da učenicima ponudimo mogućnost prakse te na taj način stvaramo i dobre, osposobljene radnike kako za naše poslovne aktivnosti tako i tržište rada općenito“ dodao je Željko Novak.

Transparentan rad

Da ideja postoji odavno, potvrdila su i dva aktualna vijećnika, ujedno i poduzetnika Ivica Kubat i Nihad Junuzović. „Moramo imati polaznu točku za djelovanje i rješavanje problema. Svi smo maksimalno otvoreni za suradnju, inicijativni odbor čini mlađa ekipa željna djelovanja i zajedničkog rada za dobrobit svih nas ali i općenito poboljšanje poslovne atmosfere u našoj općini“ kazao je Junuzović nakon jučerašnjeg sastanka.

 

Uključivanje što više poduzetnika, smatra Kubat, ključno je u ovom trenutku jer rad Udruge mora biti transparentan i usmjeren ka svima bez obzira na djelatnost. „Udruga mora biti instrument borbe za interese gospodarstvenika koji su nerijetko meta nepravednih i nefunkcionalnih zakonskih rješenja ali i neosnovanih napada inspekcijskih organa“ zaključio je Kubat.

Statut Udruge poslodavaca općine Kiseljak

Odluka o visini članarine udruga poslodavaca općine Kiseljak

REAKTIVACIJA UDRUGE POSLODAVACA PISMO NAMJERE

 

Izvor: Artinfo.ba