Slovenija je jučer usvojila izmjene Zakona o trgovinama prema kojima je ukinut rad trgovinama nedjeljom i praznicima.

Slovenski portal 24uhr piše da se radi o prijedlogu zastupnika ljevice, a izmjene zakona je podržalo 72 od 88 zastupnika koji su jučer navečer bili u slovenskoj skupštini. Njihova odluka stupa na snagu 15 dana nakon objave u službenim novinama.

Navedeno je i to da su izuzetci trgovine do 200 kvadratnih metara koje se nalaze na benzinskim crpkama, graničnim prijelazima, lukama, zračnim lukama, željezničkim i autobuskim kolodvorima te bolnicama.

Izuzeci su i druge trgovine manje od 200 kvadratnih metara, ali pod uvjetom da vlasnici sami poslužuju kupce uz eventualnu pomoć umirovljenika i studenata.

Rasprava o tome trebaju li trgovine biti zatvorene nedjeljom i praznicima u Sloveniji traje već decenijama, slično kao i u Hrvatskoj gdje je u posljednje vrijeme ponovo pokrenuta.

Ovim pitanjem se u Sloveniji bavio i Ustavni sud, a u rujnu 2003. godine, građani su o tome odlučivali i na referendumu.

Zabranu rada nedjeljom tada je podržalo nešto više od 57 posto birača koji su izašli na birališta.

Međutim, odluku koju je jučer donijela Narodna skupština ne podržava i slovenska vlada.

Državni tajnik u Ministarstvu ekonomije Simon Zajc jučer je u Skupštini izrazio zabrinutost vlade jer je riječ o odluci koja se odnosi na stratešku granu ekonomije države i to u vrijeme dok je situacija znatno teška.

Izmjenama zakona oštro se protivi i Gospodarska komora Slovenije iz koje također spominju i mogućnost ustavne ocjene.