Drugi je dan prosvjeda ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu u organizaciji članica Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH odnosno rudara sedam rudnika. 

KUBAT AUTOMOBILE

09:00 – Nakon što su jučer demonstrirali cijeli dan ispred vlade, noć su proveli na hladnom asfaltu s nadom da će se danas promijeniti stvari u njihovu koristu. Građani Sarajeva su im donosili deke, hranu i tople napitke.

09:36 – Od samog jutra, uz prvu kavu i čaj, promrzli rudari skandiraju “Lopovi, lopovi” poručujući da neće odustati od svojih zahtjeva ni pod koju cijenu.

Pozvali su sve radnike i građane da im pruže podršku i pridruže im se u ulici Hamdije Čemerlića.

Sinoć u ponoć je održan i sastanak u Vladi FBiH koji je sazvao premijer Fadil Novalić. Epilog sastanka je formiranje pregovaračkog tima, iako su rudari ponovo odbili ikakve razgovore i ulazak na sastanak.

Danas se očekuje dolazak i benda Dubioza kolektiv koji su poručili da će pružiti podršku rudarima.

10:07 – I jutros brojni građani Sarajeva donose ćevape, pite i ostalu hranu rudarima. Nekima su se pridružile i supruge, a među demonstrantima vlada pozitivna atmosfera uprkos vremenskim uslovima i noći provedenoj na ulici.

10:44 – Rudari skandiraju “Fadile, lopove”, “Lopovi, lopovi, ne damo vam ćumura”, “Ustani Tito”, a čuju se i psovke na račun predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Neki od rudara su nam rekli da čekaju dolazak Dubioze kolektiv s obzirom da su članovi benda obećali mini koncert u znak podrške rudarima.

11:05 – Rudari pozivaju sve iz zgrade Vlade FBiH da izađu napolje. U jednom trenutku rudari su zapalili nekoliko baklji, a odjekivali su i topovski udari. Protesti su i dalje mirni i protiču bez ikakvih incidenata.

11:26 – Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore. Naglasio je da je razgovor jedini način da dođemo do rješenja.