Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci jučer je formiralo predmet protiv ravnatelja Agencije za lijekove Aleksandra Zolaka, čime je nastavljen međusobni politički i institucionalni rat o nizu afera nastalih u vremenu koronavirusa, tijekom kojih se više osoba i kompanija nastojalo obogatiti provodeći najbesramniju pljačku, piše Večernji list BiH. Ovoga puta Vlada RS-a uputila je kaznenu prijavu Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjoj Luci protiv Zolaka zbog izvršenog kaznenog djela zloporabe službenog položaja ili ovlasti. U prijavi se, između ostalog, navodi da Zolak već dulje vrijeme u kontinuitetu koristi svaku priliku, uključujući medijski nastup na teritoriju RS-a i BiH, kako bi iznosio netočne, dvosmislene i neprovjerene informacije, kao i informacije suprotne utvrđenom činjeničnom stanju od stručnih institucija u vezi s upotrebom kisika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. Po Zolakovim tvrdnjama, umjesto kisika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata, u bolnicama se koristio industrijski kisik.

KUBAT AUTOMOBILE

Zolak i afere

– Prijavljeni je iznosio ove neistine iako je Vlada Republike Srpske odmah nakon pojavljivanja u javnosti spomenutih dezinformacija angažirala referentni laboratorij iz Srbije koji je izvršio uzorkovanje kisika koji se koristi u medicinskim ustanovama u Banjoj Luci i bolnici u Prijedoru, a da su rezultati analize i ispitivanja jasno pokazali da se u objema zdravstvenim ustanovama koristi kisik koji ispunjava sve propisane uvjete za liječenje pacijenata i čak da ima veći postotak medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicini – navedeno je iz Vlade RS-a. Aleksandar Zolak je kadar PDP-a koji je dugi niz godina na čelu Agencije za lijekove BiH. Zbog blokade rada institucija BiH SNSD nije uspio postaviti svoga čovjeka na čelo ove agencije koja ima sjedište u Banjoj Luci. Zolak se spominjao u nekoliko afera vezanih uz nabavu medicinske opreme u vremenu koronavirusa. Najprije u onoj što je eskalirala prošle godine. Tužitelji državnog Tužiteljstva su, naime, radom na predmetu “Respiratori” njemu dali status osumnjičenog. Zolak se dovodio u vezu s izdavanjem dozvola uvozniku “Srebrena malina” po hitnoj proceduri, iako kompanija nije posjedovala reference za promet medicinske opreme. Nije poznato kako se, međutim, Zolak izvukao iz ovoga slučaja, posebice stoga što su se respiratori za koje je dao odobrenje za uvoz pokazali posve neuporabljivima. Dodatni problem je što su vlasti mjesec dana prije kupnje znale da su kineski respiratori neuporabljivi za tu namjenu. Dok državni tužitelji tvrde kako respiratori nisu namijenjeni za oboljele od COVID-19 koji su u teškom stanju, iz Vlade Federacije objasnili su da su respiratore kupili za suprotstavljanje pandemiji, a iz pojedinih stranaka iz Sarajeva i zdravstvenih ustanova javnost su pokušali uvjeriti kako posjeduju potvrde da se radi o respiratorima namijenjenima za dugotrajno liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Ograničene mogućnosti

Prema istraživanju Balkanske istraživačke mreže u Kini i BiH, navodi pokazuju da je kompanija u najmanje dvama javnim priopćenjima potvrdila da respiratore koje će kasnije kupiti Federacija ne treba koristiti za najteže pacijente. BIRN BiH je u suradnji s kineskim novinarima istraživao što je bilo poznato i koliko je proizvođač respiratora dijelio informacije o svom proizvodu koje su trebale biti poznate izvozniku od kojeg je “Srebrena malina” kupila ove medicinske uređaje. Da respiratori ACM812A nisu uređaji namijenjeni za intenzivnu njegu, odnosno da se ne bi trebali koristiti kod životno ugroženih pacijenata zaraženih koronavirusom, bilo je poznato još u ožujku i travnju 2020. godine, tri tjedna prije nego što su kupljeni, odnosno gotovo mjesec prije nego što su i dostavljeni u BiH.

Naime, kompanija Beijing Aerospace Changfeng Co. tada je objavila niz priopćenja za javnost u kojima navodi da respirator ACM812A ima ograničene mogućnosti. Kompanija je to uradila nakon povećanja zanimanja za svoje proizvode, što je dovelo do rasta vrijednosti dionica ove kompanije. No, nisu afere s koronavirusom jedino potresle FBiH. I Republika Srpska imala je svoje “junake”. To su ravnatelj Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković i suradnici.

Izvor