Mladen Mišurić Ramljak, skoro godinu dana nakon završetka lokalnih izbora i jedne od najuvjerljivijih političkih pobjeda u Središnjoj Bosni, bez premišljanja uradio je intervju na portalu centralna.ba i vrlo konkretno i direktno odgovarao na pitanja koja su pokušala javnosti približiti i njegov dosadašnji rad, ali i dinamiku ispunjavanja predizbornih obećanja, te približiti pojedine političke procese koji bi mogli uslijediti u budućnosti.

KUBAT AUTOMOBILE

Mladen Mišurić Ramljak nije osoba koja će “iskakati iz paštete” u medijima, nije ni osoba koja će Vam “sugerirati” pitanja i na taj način u medijima nastupati samo radi nastupa, naprotiv načelnik Općine Kiseljak ponovno je u svom intervjuu jasno detektirao stvarne probleme, ali i vrlo jasno i spremno i kritizirao pojedine pojave u politici. Ramljak je nakon što su ga pojedinci pokušali gurnuti na “političke margine” u jednom “političkom sprintu” preuzeo općinsku organizaciju HDZ-a BiH u Kiseljaku, osvojio vrlo dominantno peti mandat načelnika općine Kiseljak i prije nekoliko dana postao i predsjednikom Saveza općina i gradova FBiH, jedne od najsnažnijih i najutjecajnijih političkih organizacija.

RAZGOVARAO: Josip Križanović

Kako se radi o osobi koju svi ozbiljni politički analitičari i novinari u Središnjoj Bosni smatraju prirodnim liderom i čovjekom koji je kreirao najorganiziraniju i najuspješniju općinsku organizaciju HDZ-a BiH, sigurni smo kako će intervju koji smo radili s njim imati ogroman utjecaj na buduće političke procese u Središnjoj Bosni.

Za početak pitanje kako gledate na dosadašnjih nešto manje od godinu dana mandata na poziciji Načelnika, kako bi Vi osobno ocijenili dosadašnje rezultate i postignuća u tom periodu 

Za Načelnike kojima je prvi mandat, prva godina je vrijeme kada se planira ,a tek u sljedećim godinama može se početi sa realizacijom izbornih obećanja,  kada je Općina Kiseljak u pitanju mi samo nastavljamo raditi,  a posla i projekata je mnogo.

U svome programu naveli ste nekoliko velikih i bitnih projekata za općinu Kiseljak, a između ostalog to su obilaznica sa tunelom, moderni Dom zdravlja sa 4700 m2 te zona sporta i rekreacije. Možete nam odgovoriti u kojoj fazi su ovi projekti danas?

Izborni program je samo sažetak strategije razvoja Općine Kiseljak svi projekti su važni i kapitalni ali dat ću kratak osvrt na one projekte koji su trenutno u fazi realizacije.

Prvo, to su projekti iz oblasti zdravlja i socijalne zaštite koji se sastoji iz više odvojenih cjelina,  a to je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja koja ide planiranom dinamikom i očekujemo završetak krajem 2022. odnosno početkom 2023. godine, rok je vezan za financijsku situaciju i koristim prigodu da zahvalim vladama FBiH i Županije Središnja Bosna kao i Vladi Republike Hrvatske na podršci u realizaciji ovog projekta ništa manje važan projekt je i izgradnja centra za edukaciju i rehabilitaciju u sklopu kojeg se nalazi i senzorna soba ali i centar za radnu okupaciju to je novi projekt čija realizacija treba krenuti naredne godine.

FOTO: Trenutni izgled budućeg Doma Zdravlja Kiseljak

Drugo, projekti iz oblasti cestovne infrastrukture, izgradnja nove prometnice s tunelom, čijom izgradnjom ćemo rasteretiti središte grada – prva faza  izgradnje bi trebala krenuti koncem ove ili početkom naredne godine, ona uključuje izgradnju novog kružnog toka, mosta i prometnice do tunela, druga faza je izgradnja tunela, ovaj važan projekt realiziranju Ceste FBiH,  a Općina je u najkraćem mogućem roku izvlastila zemljište kao i izdala sve suglasnosti, u tijeku je postupak javne nabave odnosno odabir izvođača radova. Koristim prigodu također zahvalit JP Ceste Federacije BiH što je ovaj projekt prepoznat kao značajan za Općinu Kiseljak. Pored ovog projekta intenzivno se radi na rekonstrukciji gradskih ulica i lokalnih cesta, sve što smo planirali i uradili smo, a što planiramo to ćemo i uraditi.

Treće, projekti iz oblasti športa i kulture, ovdje je bitno istaknuti završetak novih klupskih prostorija ( svlačionice i uredi ) na stadionu Hrvatskih branitelja kao i natkrivanje istočnih tribina, zatim izgradnja zone športa i rekreacije ( nogometni teren, tereni za mali nogomet, košarku, odbojku , rukomet,  trim staza ) objekt svlačionice. Općina sada izvodi pripremne radove koji uključuju regulaciju korita rijeke Lepenice kao i zemljane radove, a do konca ove godine trebamo u potpunosti otkupiti zemljište kao i uraditi projektnu dokumentaciju. Ovaj projekt želimo pokušati uraditi preko javno privatnog partnerstva i prijavljen je vladi ŽSB u sklopu projekta javno privatnog partnerstva nadam se da ćemo uspjeti naći privatnog partnera za realizaciju ovog projekta ako  ne uspijemo, idemo sami s tim što će realizacija duže trajati i ići u fazama kako budemo osiguravali sredstva.

Kulturu odnosno sve projekte iz oblasti kulture također podržavamo, a proteklog ljeta Kiseljak je bio malo kulturno središte Županije, nadam se da ovom izjavom neću nikoga povrijediti što se kulturnih događanja tiče, imamo još dosta projekata iz oblasti kulture do konca godine.

U svom ovom nabrajanju projekata ne smijemo zaboraviti projekte iz oblasti  vodoopskrbe kao i odvodnje i zaštite okoliša,  intenzivno radimo na rekonstrukciji dotrajale vodovodne mreže kao i izgradnje nove u naseljima koja nemaju javni vodovod,  jedan od prioriteta je rekonstrukcija i izgradnja  kanalizacijske mreže kao i rad na opremanju i pripremi našeg komunalnog poduzeća na izgradnji reciklažnog dvorišta, a što opet zahtjeva osiguranje infrastrukture dovoljan broj kanti,  vozila i ništa manje bitno je stalan rad na osvješćivanju svih nas o potrebi očuvanja okoliša.

FOTO: Nogometni stadion – Kiseljak

Poznato je kako ste jedno vrijeme vodili aktivnosti oko prijenosa nadležnosti na općinu Kiseljak kada je u pitanju obrazovanje. Što se događa s tom aktivnošću, pogotovo ako znamo kako je HDZ još u vrijeme kratke Vlade „Platforme“ u Županiji Središnja Bosna upravo inzistirao na prijenosu nadležnosti na općine?

Točno. Krenuli smo u postupak preuzimanja nadležnosti iz oblasti obrazovanja sukladno ustavu i zakonu o načelima lokalne samouprave, stali smo s tim ali nismo odustali. Ne samo da je zakonito već i prirodno da predškolsko i osnovno obrazovanje prijeđe na lokalnu zajednicu odnosno Općinu, ne samo Kiseljak već sve općine. Uloga ministarstva je izrada zakona o obrazovanju, kurikuluma, nadzora kao i financiranja rada škola i mislim da u ovom smjeru treba ići u rješavanju problema u obrazovanju uvažavajući i činjenicu da se neki neće složiti s ovim promišljanjem jer bi time preuzeli i dobar dio problema u obrazovanju, mi u Kiseljaku smo duboko u problematici obrazovanja i koliko je u našoj moći nastojimo pomoći. Problematika obrazovanja je toliko složena da nema brzih i jednostavnih rješenja .

U zadnjih nekoliko mjeseci došlo je do razvoja hrvatske političke scene u Županiji Središnja Bosna. Osnovano je nekoliko općinskih odbora HRS-a, u Busovači je došlo do velikog prelaska iz HDZ-a u HDZ1990, u Travniku i Jajcu hrvatska opozicija je napravila odmak od lokalne politike koju vodi HDZ, dok u Vitezu ne bi vjerojatno imali načelnika i većinu bez jasnog lokalnog sporazuma hrvatskih stranaka. U Kiseljaku je dosta mirno po tom pitanju. Kako komentirate ove pojave?

Polazeći od značenja riječi politika koja je izvedena od grčke riječi polis (država) ili u slobodnome izričaju upravljanje državnom, budući da je HDZ politička stranka i u poziciji je da sudjeluje u upravljanju državom pa i onom lokalnom ( općinom ), a u svakoj obitelji pa i onoj političkoj dolazi do problema, iz mog političkog iskustava politika je umijeće mogućeg i kroz cijelo moje političko djelovanje nikada nisam bio isključiv ne samo u politici već i u životu općenito,  morate se naoružati prije svega strpljenjem biti istrajni ne nametati, uvažavati i drugačije mišljenje tražiti i praviti kompromise. Morate biti spremni  primiti kritiku ali isto tako biti svjesni da niste nepogrešivi i priznati grešku. U životu kao i u politici sam znao pogriješiti pri donošenju odluka, procjeni, priznati to i ispričati se svima kojih se to tiče.

Žao mi je što se kao politički narod dijelimo zbog osobnih isključivosti i netrpeljivosti pogotovu u vremenu u kojemu se kao narod borimo za jednakopravnost. Ne bih komentirao događanja u drugim općinama i općinskim organizacijama jer kao što kaže Tolstoj “sve sretne obitelji su sretne na isti način, a sve nesretne obitelji nesretne svaka na svoj način” tako vam je i u političkim obiteljima. Neumjesno bi bilo uspoređivati općine jer nismo svi u istoj političkoj poziciji, kada je u pitanju Kiseljak mi se kao općinska organizacija uvažavamo i poštujemo unutar, ali isto tako se odnosimo i prema drugim političkim akterima. U politici se ne moramo slagati ali to ne smije biti prepreka da izvan politike razgovaramo pa i družimo se.

Izgleda da politika nije za svakoga , a svega ima u politici.

Nedavno je u Neumu održana izborna Skupština Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBIH), a za predsjednika Predsjedništva Saveza ste upravo Vi izabrani. Što planirate učiniti s pozicije predsjednika ovog važnog i utjecajnog saveza?

Savez općina i gradova FBiH kao udruga je bitna i bitno je sudjelovati u radu iste posebno ako znamo da je BiH prihvatila Europsku povelju o lokalnoj samoupravi. Kako je 2006. godine u FBiH donesen zakon o načelima lokalne samouprave kojim su svi zakoni u FBiH trebali biti usklađeni s ovim zakonom u roku od 6 mjeseci, a prošlo je 15 godina nakon donošenja zakona, a da to nije učinjeno osim u slučajevima kada općine pred Ustavnim sudom traže zaštitu na lokalnu samoupravu, svjesni činjenice da su bili donošeni zakoni koji se tiču funkcioniranja Općina, a da iste nisu pitane za mišljenje, pa je tu i zakon o pripadnosti javnih prihoda koji diskriminira općine i stanovnike istih jer po tom zakonu neusporedivo je vrjedniji stanovnik neke od sarajevskih Općina već Kiseljaka. Moglo bi se nabrajati veliki broj zakona koje treba mijenjati i uskladiti sa Zakonom o načelima lokalne samouprave i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi pa i sa samim Ustavom.

Raditi na uvažavanju Općina i Gradova pojačati suradnju s višim razinama vlasti posebno kod izmjena zakona kao i donošenja novih koji se tiču i lokalnih samouprava, jer u konačnici život se i odvija u lokalnim zajednicama, a ne u vladama i parlamentima i svi svoje životne potrebe rješavamo u lokalnoj zajednici, poći ćemo od mjesta prebivališta odnosno adrese stanovanja  i da ne nabrajam dalje.

Praktično smo ušli u predizbornu kampanju i za manje od godinu dana ukoliko ne bude odgode očekuju nas opći izbori. Primjetno je kako mnogi danas ulaze u politiku radi nekih svojih osobnih interesa dok društvo i zajednica ne vidi nikakav rezultat njihovim bavljenjem politikom. Kako ste Vi u većini medija prepoznati kao osoba koja iz mandata u mandat pobjeđuje, ali i unaprjeđuje općinu Kiseljak kako komentirate današnji sve prisutniji populizam u medijima bez stvarnog pozitivnog utjecaja na sam život stanovnika i birača?

Temelj demokracije je pravo svake osobe da bira i da bude biran, a u konačnici birači su ti koji odlučuju kome će dati povjerenje da ih zastupaju

Svi oni koji na izborima žele ući u politiku moraju biti svjesni načela javnog interesa i da ulaskom u politiku moraju raditi u tom smjeru. Ne želeći nikome osporavati pravo sudjelovanja u izborima i političkom životu zajednice čini mi se da je danas sve više onih kojima politička scena služi za samopromociju kroz naslikavanja puno priče a vrlo malo ili nikakvih rezultata. U politici nema i ne može biti soliranja solo igrači traju kao ljetni glazbeni hitovi jednu sezonu, politika je timski rad a u svakom timu morate imati lidera temeljni problem je što danas u političkom timu ili timovima imate više onih koji se kroz populizam žele nametnuti kao lideri , a neki se na takav način žele za buduće izbore što bolje pozicionirati na izbornoj listi. Zatim, u politici je danas puno onih koji nikada nisu radili u realnom sektoru i nemaju osjećaj kako je zaraditi plaću radeći svaki dan osam sati imati radno vrijeme i napraviti nešto od čega svi imaju korist . Kada ste u politici i politički djelujete morate biti u kontaktu sa biračima također morate biti realni u obećanjima, obećati samo ono što možete i realizirati jer ne smije se dopustiti da birače razočarate lažnim obećanjima.
Mediji su danas glavni kanal komuniciranja posebno društvene mreže, ali je isto tako bitan i direktni kontakt. Mi u Kiseljaku koristimo sve načine komunikacije sa građanima posebno je u kontaktu bitna živa riječ . I na kraju iza svakog rada mora biti rezultata, tako je i u političkom životu.

 

Izvor: Centralana.ba

Josip Križanović