Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Njemačkoj pokazuju da će Bundestag imati 24 nova zastupnika balkanskih korijena, uključujući Tursku.

Najviše ih je upravo iz Turske, ali je nekoliko zastupnika bosanskih, hrvatskih i kosovskih korjena.

KUBAT AUTOMOBILE

Većina zastupnika balkanskog porijekla je iz Socijaldemokratske stranke lijevog centra, koja je pobijedila na izborima, ili iz ljevičarskih stranaka.

Više od 100 političara turskog porijekla kandidiralo se na općim izborima u nedjelju, a njih 18 osiguralo je mjesta u Bundestagu, piše Balkan Insight.

Devet predstavnika je iz Socijaldemokratske partije (SPD), pet iz Partije zelenih, a tri iz Stranke ljevice. Samo je jedan iz bivše vladajuće stranke Kršćansko-demokratske unije desnog centra (CDU) odlazeće kancelarke Angele Merkel.

Cem Ozdemir, potpredsjednik stranke Zelenih, jedan je od zastupnika turskog porijekla na najvišim pozicijama u Njemačkoj, a očekuje se da će postati ministar prometa u novom kabinetu, ako SDP uspije formirati vladajuću koaliciju.

Osim 18 zastupnika turskog porijekla, u njemački parlament ušao je i jedan političar grčkih korijena Takis Mehmet Ali, koji je porijeklom iz Turske.

Jasmina Hostert i Adis Ahmetović, dvoje političara bosanskog porijekla, također su ušli u Bundestag kao zastupnici SDP-a.

“Uvijek ću nositi dio Bosne u sebi… Pokušat ću integrirati Bosnu i zemlje bivše Jugoslavije u EU u njemačkoj vanjskoj politici”, rekao je Ahmetović nakon pobjede na izborima.

Josip Juratović iz SDP-a i Irene Mihalic iz Stranke zelenih novi su zastupnici hrvatskog porijekla.

Pet kandidata albanskih korijena, četiri porijeklom s Kosova, su učestvovali na izborima u nedjelju, ali samo je jedna od njih izabrana – Aferdita Suka iz stranke Zelenih, čije je porijeklo s Kosova.

Njemačka je dugo bila dom mnogim ljudima s Balkana, koji su emigrirali u potrazi za poslom i prosperitetnijim životom, kao i onima koji su pobjegli iz ratova u regiji.

Prema preliminarnim rezultatima, SDP je u nedjelju ostvario tijesnu pobjedu sa 25,7 posto glasova i sada će pokušati sastaviti vladu. CDU je opao na 24,1 posto, što je najlošiji učinak u njegovoj sedam decencija dugoj historiji.

Stranka zelenih osvojila je 14,8 posto glasova, što je najbolji rezultat do sada, dok su liberalna Slobodna demokratska stranka, Stranka ljevice i krajnje desna Alternativa za Njemačku osvojile 11,5 posto, 4,9 posto i 10,3 posto.