Talibani su zatražili priliku da se obrate svjetskim liderima tijekom Generalne skupštine UN-a, koja se ove sedmice održava u New York Cityju.

Ministar vanjskih poslova talibana Amir Khan Muttaqi je poslao zahtjev u pismu koje je stiglo u ponedjeljak, a UN-ov komitet će donijeti odluku. Talibani su također izabrali svog glasnogovornika Suhaila Shaheena za afganistanskog veleposlanika u UN-u.

KUBAT AUTOMOBILE

Talibani su preuzeli kontrolu u Afganistanu prošlog mjeseca te su istakli da izaslanik svrgnute vlade više ne predstavlja zemlju. Zahtjev za sudjelovanje u debati visokog nivoa razmatra UN-ov komitet u kojem su SAD, Kina i Rusija.

Ipak, teško je vjerovati da će se komitet sastati prije završetka sjednice u ponedjeljak. Dotad, prema pravilima UN-a, Ghulam Isaczai ostaje afganistanski veleposlanik u ovom globalnom tijelu. Očekuje se da će on održati govor posljednjeg dana sastanka 27. rujna, ali talibani i dalje tvrde da on “više ne predstavlja Afganistan”. Dodali su da neke zemlje također ne priznaju bivšeg predsjednika Ashrafa Ghanija kao lidera.

Ghani je napustio Afganistan dok su talibanski militanti napredovali prema Kabulu 15. kolovoza, a od tada se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Talibani su prethodno imali kontrolu nad Afganistanom između 1996. i 2001. godine, a veleposlanik vlade koja je svrgnuta je ostao predstavnik u UN-u nakon reakcije komiteta.

Na sastanku UN-a u utorak Katar je zatražio od svjetskih lidera da ostanu u kontaktu s talibanima.

“Bojkot bi doveo samo do polarizacije i reakcija, dok dijalog može biti plodonosan”, izjavio je katarski vladar, šeik Tamim bin Hamad Al Thani.