Ljeto se polako, ali sigurno bliži svome kraju. Čim se ušlo u drugu polovinu kolovoza, počela su razmišljanja o onim “jesenskim problemima”, a među njima je apsolutno početak nastave, piše Večernji list BiH.

Nažalost, i ove godine u novu školsku godinu ulazi se s puno strepnje i neizvjesnosti zbog pandemije koronavirusa pa će se u hodu odlučivati o mjerama u školama i o modelu obrazovanja, ali roditelji nemaju kada o tome razbijati glavu, već su već krenuli u pripreme za nove radne pobjede, bilo da će im djeca krenuti u školu odmah 1. rujna ili prvog ponedjeljka, 6. rujna, što se razlikuje od županije do županije u ovom entitetu.

Međutim, ono što je poznato jest da roditelji dvoje školaraca u FBiH u prosjeku moraju izdvojiti jednu prosječnu plaću za potrebe školskog pribora, udžbenika, odjeće i obuće. Tu se još nađu neki neočekivani troškovi i onda se mora razmišljati kako povezati kraj s krajem.

Sve je skupo

Neki će posegnuti i za mikrokreditima kako bi prevladali ovo razdoblje i opremili svog mališana za školske klupe ili pak starijeg učenika, čije su potrebe puno veće. Tuzlanska obitelj Malić ima učenike prvog i šestog razreda, njih dvoje. Obitelj je s pripremama za novu školsku godinu već počela kako bi mogla osigurati sve što je potrebno, a što su potvrdili za agenciju Fena.

– Na taj način olakšamo sami sebi jer je poprilično sve skupo da bismo odjednom otišli u kupnju. Za prvi razred knjige ne kupujemo i to će nam uvelike olakšati, za šesti razred očekujemo da ćemo za knjige trebati izdvojiti do 150 KM. Kada tome dodamo školski pribor, torbe, ne očekujem da ćemo proći ispod 400 KM – kazali su u obitelji. Slična situacija je i u obitelji Muratović koja također ima dva školarca.

Plaćanje računa

– Za kupnju knjiga, školskog pribora i ostale potrebe što se tiče škole izdvojimo oko 500 KM, a za odjeću i obuću izdvojimo više jer imamo dvoje djece koja idu u školu. Tako da 800 KM ide i za odjeću i obuću. To premašuje mogućnosti naših prosječnih primanja jer jedino mjesečno primanje je invalidnina od muža u iznosu od 360 maraka – kažu u obitelji Muratović.

Nakon obavljenih priprema za početak školske godine, obitelji s minimalnim primanjima ne ostaje ništa za plaćanje osnovnih računa.

Hasmira Malić je društvena aktivistica koja kroz svoj rad također promovira značaj humanosti u razdoblju koje nikome nije lagano i kada je potrebno da budemo upućeniji jedni na druge.

– Najhumanije što možemo učiniti jest da odjeću koja je lijepa i očuvana darujemo obiteljima kojima će to barem malo olakšati polazak u školu. Također, bilo bi lijepo da knjige svoje djece darujemo djeci koja ih ne mogu kupiti. Da svatko od nas učini koliko može kako bi olakšao put obrazovanja naše dječice, mladih, jer naša snaga je u obrazovanju – izjavila je Malić.

Iz socijalno ugroženih obitelji često dolaze najbolji i najodgovorniji učenici. Zbog toga ekonomska situacija djeci ne smije biti prepreka za obrazovanje i izgradnju bolje budućnosti. – Kako bi djeca lakše prevladala ovo razdoblje, ono što vašoj djeci više nije potrebno možete darovati drugoj koja će koristiti udžbenike vaših mališana – kazala je u izjavi za Fenu Malić.

 

Izvor