Vijeće ministara BiH na izvanrednoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, usvojio je dodatno korigiranu Poziciju Bosne i Hercegovine o procesu stabilizacije i pridruživanja za četvrti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Europska unija (EU) – Bosna i Hercegovina, koji će biti održan u Bruxellesu 13. 7. 2021. godine.

KUBAT AUTOMOBILE

Korigirani tekst Pozicije je usklađen s komentarima članova Kolegija za europske integracije i rezultat je kompromisa, nakon održanih konzultacija Kolegija Vijeća ministara BiH. Na sjednici je imenovano izaslanstvo BiH za ovaj sastanak, koju će predvoditi predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija, a u kojoj će biti zamjenica predsjedatelja i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, te ministar pravde Josip Grubeša.

Bosna i Hercegovina je nakon 2018. godine, kada je održan treći sastanak, intenzivirala aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i usprkos pandemiji Covida i migrantskoj krizi zadržan je fokus na procesu europskih integracija, te su uloženi napori u pogledu provođenja reformi povezanih s europskim integracijama u korist građana BiH.

Dosadašnji napredak koristit će se kao poticaj za daljnje provođenje reformi, koje se odnose na 14 ključnih prioriteta, i uz podršku EU bila bi veoma ohrabrujuća poruka za građane da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije kandidatski status.

 

 

 

Izvor: vecernji.ba