U Bosni i Hercegovini danas se očekuje sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 32 do 38 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

KUBAT AUTOMOBILE

U utorak će biti sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 25, na sjeveru zemlje do 27, a dnevna 33 do 39 °C.

U srijedu sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna 32 do 38 °C.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tijekom poslijepodneva u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna 28 do 34, na jugu do 36 °C.

Donosimo preporuke kako bi što lakše podnijeli visoke temperature.

Rashladite svoj dom

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

Klonite se vrućine 

Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/kuće, posebno noću.Ako stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2 – 3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena). Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati. Potražite sjenu. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine 

Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd. Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline.Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo. Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Izvor: www.vecernji.ba