Jednostavno, nisam podobna zato što neću da šutim na nepravdu, kazala je

Iako je po zvanju profesorica sociologije, Aldina Tahunić je još jedan radni dan provela na njivi okopavajući maline. Dvanaest godina traži posao u struci, a za portal “Avaza” kaže da joj nije teško raditi nijedan pošten posao, jedino je boli nepravda.

KUBAT AUTOMOBILE

U fokus javnosti je dospjela nakon što je iz revolta objavila na svom Facebook profilu da svoju diplomu, koju je stekla na Univerzitetu u Sarajevu, prodaje preko oglasa. Uz fotografiju diplome je navela da ne može oprostiti sve naštimane natječaje i svaku kap znoja koju je uložila u svoju diplomu i znanje.

– Iz revolta sam objavila da prodajem diplomu. Idem i radim na njivi, nije mi teško. Radeći na dnevnicu sam završila fakultet. Kada je riječ o apliciranju na natječaje, moram reći da uvijek imam negativna iskustva. Postalo je javna tajna da se natječaji objavljuju iz formalnosti, odmah se zna kome je namijenjen, pogotovo u malim sredinama. Bez obzira što neko bude uspješan kandidat, on izađe radi formalnosti, to svi znaju – kazala je Aldina za portal “Avaza”.

Osnovnu školu je završila u Fojnici kao učenica generacije iz reda izbjeglih i raseljenih lica. Obavila je pripravnički staž, položila ispit općeg znanja i nastavila neformalno obrazovanje i usavršavanje.

– Apsolutno mi nije teško raditi. Išla sam na razne seminare, nisam prestala da učim i da budem društveno aktivna osoba. Sociologijom se bavim neformalno, volontiram u jednom udruženju, u kojem sam pet godina radila kreativne radionice sa djecom – rekla je Aldina.

Odbijenice ne broji, za 12 godina ih se dosta nakupilo. Žalosti je činjenica da se više vrednuje diploma stečena na sumnjiv način i na fakultetima koji nastaju preko noći.

– Jednostavno, nisam podobna zato što neću da šutim na nepravdu. Primorana sam da okopavam maline cijeli dan, kao danas. Nije meni teško za moju obitelj. Svi su bolovali od korone i moram da im pomognem. Kažu nema mjesta, posebno za sociologe, a sociologija je široka znanost toliko da nema institucije u kojoj sociolog ne može raditi – zaključuje Aldina.