Na današnjoj 5. sjednici Općinskog vijeća Busovača, nastavlja se pokušaj donošenja odluka bez prethodnog političkog dogovora. Klub vijećnika HDZ-a BiH napustio je dvoranu nakon što je Klub SDA pokušao silom, bez političkog dogovora, nametnuti točku dnevnog reda – Imenovanje predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva te ponovo imenovati Bošnjaka. Delegiranjem ove točke ponovno se pokušava nametnuti volja Bošnjaka da preglasa Hrvate u Općinskom vjeću. Klub vijećnika HDZ-a BiH, kao jedina stranka s hrvatskim predznakom, zastupa interese svih stanovnika, a posebno hrvatskog naroda u Busovači.

KUBAT AUTOMOBILE

U posljednje vrijeme, imali smo niz kršenja Statuta općine i zakona nametanjem stavova Asima Mekića i primjera u kojima su zanemarivani naši stavovi, naši zahtjevi, a samim tim i zahtjevi hrvatskoga naroda. Sjetimo se nezakonite odluke o privremenom financiranju općine koju je samovoljno donio načelnik suprotno zakonu, odbijanje profesionalizacije mjesta predsjednika Općinskog vijeća suprotno Statutu općine, jer je načelnik Asim Mekić tako htio, inzistiranje na izmjeni i dopuni Poslovnika o radu Općinskog vijeća Busovača i to onako kako načelniku i stranci SDA odgovara, a sve s ciljem kako bi se zanemarila i zaobišla pozicija predsjedatelja Općinskog vijeća i HDZ-a, kao jedine stranke koja zastupa interese Hrvata u Busovači.

Inzistiranje na ovoj točki dnevnog reda danas, bez političkog dogovora, je kap koja je prelila čašu. Vijećnici HDZ-a BiH Busovača se konstantno degradiraju, naši zahtjevi se ignoriraju, a neki čak i ismijavaju do te mjere da ih se proziva na društvenim mrežama. Klub vijećnika HDZ-a BiH konstatirao je da nema uvjeta za održavanje sjednice OV i da treba postići politički dogovor prije održavanja sjednice.

Iako je predsjedatelj Općinskog vijeća, zbog nemogućnosti održavanja reda na sjednici, prekinuo zasjedanje jer nema uvjeta za sjednicu, sukladno Poslovniku Općinskog vijeća Busovača te informirao nazočne da će se rad nastaviti kad se steknu uvjeti, vijećnici SDA, SDP i DF-a su nastavili zasjedanje suprotno Statutu i Poslovniku. Nastavak zasjedanja održava se suprotno Poslovniku o radu, samim tim niti jedna odluka ne može biti valjana, a prekršitelji snose svu odgovornost za nezakonitosti i kršenje Statuta i Poslovnika o radu. Pokušaj apsolutističke samovolje Asima Mekića postaje nepodnošljiva i ugrožava odnose Hrvata i Bošnjaka u Busovači.