Danas u 11 sati na platou prekoputa sarajevske Vijećnice započeo je skup podrške palestinskom narodu, dan nakon što je nastupilo primirje između Izraela i Hamasa.

Organizatori navode da se Sarajevo smatra evropskim Jerusalemom i da građani ovog grada najbolje znaju šta znači zalaganje za zajedništvo, toleranciju kao i koliko je teška borba za opstanak, slobodu i svoj dom.

KUBAT AUTOMOBILE

“Prema tome posebno je važno da svi mi iz ovoga grada pošaljemo poruke podrške našem prijateljskom narodu Palestine i da dignemo glas protiv svake vrste agresije, rata, ubijanja, protjerivanja i oduzimanja imovine kojem je narod Palestine trenutno izložen nemilosrdnom agresijom Izraela na Pojas Gaze i svakodnevnim napadima i oduzimanje imovine Palestincima na okupiranoj Zapadnoj Obali I Al –Qudsu (Jerusalemu)”, navodi se u pozivu organizatora Udruge “Palestinska zajednica u BiH”.

Napomenuli su da ovaj skup organiziraju samo za narod Palestine i u ime mira, a ne protiv bilo koga.

“Svaki građanin koji na skup dođe sa nekom drugom zastavom osim zastave Palestine i Bosne i Hercegovine ili sa neprimjerenim i uvrjedljivim transparentom bit će odstranjen sa skupa. Mi pozivamo na mir i poštivanje svih razlika i osuđujemo svaki vid nasilja, vulgarnosti, antisemitizma, rasizma ili bilo kakvog drugog devijantnog ponašanja”, istakli su.

Skup podrške Palestincima započeo je u 11:00 sati i trajat će do 13:00.