Svatko tko se vraća s rizičnog područja mora biti smješten u karantenu odmah nakon ulaska i izolirati se tijekom 10 dana.

Stroga pravila ulaska vrijede za sve putnike koji se u Njemačku vraćaju s područja s rizikom od korone. Institut Robert Koch (RKI) definira tri vrste rizičnih područja: Područje rizika: Između ostalog, ako je vrijednost incidencije u nekoj zemlji bila veća od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana.

KUBAT AUTOMOBILE

Područja s visokom incidencijom: Područja s incidencijom nekoliko puta većom od one u Njemačkoj, ali obično najmanje 200. Povremeno se regije koje padnu ispod ove vrijednosti nazivaju područjima s visokom incidencijom zbog visokog rizika od zaraze i drugih čimbenika.

Područja virusnih varijanti : Područja u kojima su posebno zarazne mutacije koronavirusa raširene, piše Fenix-magazin.

Nakon boravka u rizičnom području, ljudi moraju izvršiti digitalnu registraciju za ulazak prije nego što uđu u zemlju www.einreiseanmeldung.de

Svatko tko unese svoje podatke na portal dobiva potvrdu koju mora pokazati kad ih provjeravaju primjerice savezna policija u zračnoj luci ili na graničnom prijelazu. Uz to, odgovorno zdravstveno odjeljenje automatski se obavještava postoji li obveza karantene.

Ulazak iz rizičnih područja općenito

Svatko tko se vraća s rizičnog područja mora biti smješten u karantenu odmah nakon ulaska i izolirati se tijekom 10 dana.

Međutim, karantena se može prekinuti prije vremena ako imate negativni rezultat testa.

Povratnici s rizičnog područja moraju se testirati na koronavirus najkasnije 48 sati nakon ulaska u zemlju.

Ulazak iz područja s visokom incidencijom

Svatko tko ulazi iz područja s visokom incidencijom mora imati negativan rezultat testa prilikom ulaska u Njemačku. To se mora predočiti na zahtjev prijevoznika (npr. zrakoplovne tvrtke) pri polasku, nadležnog tijela pri ulasku ili tijekom policijskih provjera.

Svatko tko se vraća iz područja s visokom incidencijom mora biti smješten u karantenu odmah nakon ulaska i izolirati se tijekom 10 dana.

Prerani kraj karantene zbog negativnog testa moguć je najranije peti dan nakon ulaska.

Zemlje s visokom incidencijom trenutačno su: Egipat, Andora, Argentina, Bahrein, Bolivija, Bocvana, Cabo Verde, Čile, Kostarika, Ekvador, Francuska i svi njezini prekomorski teritoriji, Gruzija, Iran, Katar, Kolumbija, Hrvatska, Kuvajt, Litva, Malavi, Maldivi, Meksiko, Mongolija, Mozambik, Nizozemska, Oman, Paragvaj, Peru, Zambija, Švedska, Sejšeli, Zimbabve, Slovenija, Sudan, Sirijska Arapska Republika, Tanzanija, Tunis, Turska, Urugvaj i Cipar.

Ulaz s područja virusnih varijanti

Nijemcima ili strancima koji žive u Njemačkoj i dalje je dopušten ulazak s područja s virusnim varijantama, ali pri ulasku moraju pokazati i negativan rezultat testa.

Zabrana prijevoza odnosi se na sve ostale ljude – zrakoplovne tvrtke, željezničke, autobusne ili brodske tvrtke više ne smiju prevoziti te ljude iz navedenih područja u Njemačku. Iznimka su, između ostalog, tranzitni putnici i kretanje robe.

Za one koji ulaze u zemlju karantena nakon boravka na području virusne varijante iznosi 14 dana.

“Besplatni test” nakon ulaska nije moguć.

Trenutačno su područja virusnih inačica: Bocvana, Brazil, Eswatini, Indija, Lesoto, Malavi, Mozambik, Nepal, Zambija, Zimbabve, Južna Afrika.

Obaveza testiranja za zrakoplovne putnike iz inozemstva

Svi zračni putnici moraju pokazati negativan rezultat testa prilikom prijave na mjestu polaska čak i ako se u Njemačku vraćaju s područja koja nisu rizična. Nijedan let nije moguć bez negativnog testa.

Test i karantena: iznimke za cijepljene i ljude koji oporavljaju

Obveza testiranja i karantene pri povratku s područja s visokim rizikom i visokom incidencijom ne odnosi se na one koji su ozdravili ili su potpuno cijepljeni. Dokaz o cijepljenju ili preboljenoj infekciji mora se, međutim, prijaviti na ulazu u zemlju.

Također nije obvezno testiranje prije povratka zrakoplovom iz inozemstva na potpuno cijepljene i oporavljene osobe. Pri prijavi sve što trebate je pokazati dokaz o cijepljenju ili oporavku.

U tom se kontekstu putnici smatraju cijepljenima ako su primili drugo cijepljenje prije najmanje 14 dana.

Smatra se da su oni koji su ozdravili imali zarazu koronom prije najmanje 28 dana i ne više od šest mjeseci.

Putnici s područja s virusnim varijantama i dalje podliježu testiranju i karanteni bez obzira na njihovo cijepljenje ili status oporavka.

Medicinski dokazi na papiru ili digitalno na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom prihvaćaju se kao dokaz potpunog cijepljenja ili oporavka.

S cjepivom tvrtke Cilag International NV / Johnson & Johnson ili s preživjelom infekcijom Coronom dovoljna je jedna doza cjepiva.

Testovi na koronu koji se prihvaćaju nakon ulaska

Trenutačno su priznati sljedeći testovi: PCR, LAMP i TMA testovi iz svih zemalja EU-a i nekih drugih zemalja, kao i brzi testovi antigena iz svih zemalja, pod uvjetom da zadovoljavaju minimalne kriterije preporučene od SZO.

Potvrda o testiranju može biti dostupna na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom u papirnatom ili digitalnom obliku. Test antigena može biti maksimalno 48 sati (24 sata za područja s virusnom inačicom), a PCR test star najviše 72 sata. Vrijeme ulaska je presudno za izračun ovih razdoblja.

Sve informacije o prepoznavanju dijagnostičkih testova za Sars-CoV-2 prilikom ulaska u Njemačku iz rizičnog područja dostupne su kod Instituta Robert Koch (RKI).

Ulaz i izlaz: je li samotestiranje korone dovoljno kao dokaz?

Takozvano samotestiranje korone kod kuće, testovi koji su dostupni u diskontima ili drogerijama, ne prihvaćaju se kao dokaz za kontrolu ulaza ili izlaska. Ovdje je potrebno liječničko uvjerenje ili dokumentirani negativni rezultat testa.

Ovaj dokaz prilikom ulaska u Njemačku mora biti predočen na papiru ili digitalno na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku. Prilikom ulaska u druge zemlje, unaprijed se raspitajte na kojim će jezicima biti prihvaćeni rezultati ispitivanja.

Karantena nakon tranzita kroz rizično područje?

Svatko tko prijeđe rizična područja ili područja s visokom incidencijom bez zadržavanja na povratnom putu iz nerizičnog područja u Njemačku oslobođen je karantenske obveze po povratku.

No čim ste boravili u tranzitu, na primjer noćili ste jednu noć u hotelu, primjenjuju se i pravila povratka za zemlju u kojoj ste boravili.

Čak i u slučaju tranzita zračne luke u rizičnom području, području s visokom incidencijom ili području varijante virusa, karantenska pravila za tranzitnu zemlju također se primjenjuju prilikom povratka u Njemačku.

Kršenje karantenskih pravila nije preporučljivo

Karantena kod kuće predviđa da se odmah vratite u svoj stan ili uobičajeno mjesto stanovanja i tamo ostanete – ili dok ne dobijete negativan rezultat testa. Čak je i kupovina zabranjena.

Prema Zakonu o zaštiti od zaraze (IfSG), “prisilna karantena” moguća je kao zaštitna mjera za sprječavanje širenja Sars-CoV-2. Kršenje naloga za karantenu može rezultirati novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine. Svatko tko krši karantensku obvezu i time širi bolest može se suočiti i sa zatvorskom kaznom do pet godina.

Uz to, prema IfSG-u, povratnici mogu biti obvezni proći liječnički pregled i pružiti informacije (npr. O svom identitetu, putu i kontakt osobama). Svatko tko to prekrši čini administrativni prekršaj koji se može kazniti novčanom kaznom do 25.000 eura.

Izvor: www.vecernji.ba