Hrvatski znanstvenik i saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, preminuo je u nedjelju u 75. godini života u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu, gdje se liječio zbog komplikacija izazvanih virusom SARS-CoV-2

Miroslav Tuđman rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu. Gimnaziju je pohađao i završio u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao u području društvenih znanosti – polje informacijskih i komunikacijskih znanosti.

Radio je kao istraživač u Referalnom centru Sveučilišta u Zagrebu, a potom je vodio INDOK službu Zavoda za kulturu Hrvatske. Od 1988. zaposlen je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za informacijske znanosti gdje predaje Teoriju informacijske znanosti, Epistemologiju informacijske znanosti, Organizaciju znanja, Uvod u izvještajne sustave i službe, Istraživačke metode, Bibliometriju.

Miroslav Tuđman

Prema životopisu objavljenom na internetskoj stranici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 1988. predstojnik je Katedre za dokumentalistiku na Odsjeku za informacijske znanosti. Osnivač je i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije, a potom i prodekan Filozofskog fakulteta.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata od lipnja 1991., zadužen i za formiranje Uprave za IPD Ministarstva obrane. Sudionik je svih većih vojnih operacija Hrvatske vojske od 1992. do 1995., promaknut u čin brigadira, a potom i general bojnika.

Bio je voditelj Centra za strategijska istraživanja i član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti Predsjednika Republike od 1993. do 1999. Imenovan je zamjenikom predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost i ravnateljem Hrvatske izvještajne službe u dva navrata (1993.-1998. te 1999.-2000.)

Zastupnik kojeg su karakterizirali odmjerenost i argumentiranost

Dr. Tuđman prvi je put izabran u Hrvatski sabor 2011. godine, a njegov desetogodišnji zastupnički rad karakterizirali su odmjerenost, argumentiranost, stručnost, poštivanje drugih, navodi Hina.

Zastupničku je dužnost obnašao vrlo predano, u aktualnom sazivu Sabora bio je voditelj saborskog Izaslanstva u Parlamentranoj skupštini NATO-a te član odbora za obranu, za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za ratne veterane te za međuparlamentarnu suradnju.

Uz Filozofski fakultet, predavao je na Ratnoj školi GS HV-a, na Diplomatskoj akademiji MVP-a, Obavještajnoj akademiji, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilišnom studijskom centru za forenzičke znanosti u Splitu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Od 2000. godine glavni je i odgovorni urednik međunarodnog časopisa National Security and the Future, prvog časopisa u Hrvatskoj koji se bavi istraživanjem izvještajne djelatnosti i nacionalne sigurnosti u suvremenoj povijesti i međunarodnoj politici. Autor je desetak knjiga te preko 200 znanstvenih i stručnih članaka u domaćim i stranim časopisima, urednik petnaestak zbornika iz područja informacijske znanosti i nacionalne sigurnosti. Bio je voditelj je niza znanstvenih projekata i održao niz predavanja u inozemstvu.

Dr. Miroslav Tuđman dobio je 2009. godine Godišnju nagradu Filozofskog fakulteta za rezultate postignute u teorijskom i praktičnom radu u razvoju i afirmaciji informacijskih znanosti, autorsku knjigu Informacijsko ratište i informacijska znanost i urednički rad na knjizi Aleksandru Stipčeviću s poštovanjem. Za knjigu Vrijeme krivokletnika dobio je književno-publicističku nagradu Bili smo prvi kad je trebalo za najbolju knjigu iz hrvatskog Domovinskog rata UBIUDR-a Podravke za 2006. godinu.

Za sudjelovanje u Domovinskom ratu i stvaranje hrvatske države dr. Miroslav Tuđman odlikovan je Redom Kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom; Redom Kneza Domagoja s ogrlicom; Redom hrvatskog trolista; Medaljom Bljesak; Medaljom Ljeto ’95; Medaljom Oluja; Medaljom za iznimne pothvate; i Spomen medaljom Vukovar.