Mlada liječnica Ana Pecirep prešla je dugačak put od rodnog Kiseljaka do Seula u Južnoj Koreji. I natrag.

KUBAT AUTOMOBILE

U kolovozu je, umjesto da produlji svoje školovanje na klinici The Catholic University of Korea Seoul St. Mary’s Hospital, odlučila vratiti se u Kiseljak i pomoći svojim kolegama lječnicima i sugrađanima u teškim vremenima koja je izazvala pandemija koronavirusa.

– Pratila sam vijesti iz zemlje. Bilo mi je jako teško da se ne vratim ovdje, da ne pomognem svom kraju i stanovništvu – kazala je Pecirep.

Vratila se na svoj posao u ambulanti primjenjujući i znanja koja je stekla za šest mjeseci u jednoj od najuređenijih zemalja u kojoj su rad i disciplina na prvom mjestu.

A u Seul je stigla u jeku pandemije koronavirusa. Imala je priliku iz prve ruke vidjeti kako se s ovom pošasti bori ta zemlja.

Građani se mogu testirati skoro na svakom kutu i to besplatno, maske su obvezne i na otvorenim i u zatvorenim prostorima, a tamošnja vlada je podržala sve one koji proizvode maske te ne dozvoljava njihov prekomjeran izvoz. Jer, kako kaže, građani su im na prvom mjestu.

– Pokušala sam nekoliko stotina tih maski donijeti u BiH. Međutim, zabranjeno je. Samo 30 maski stranci su mogli ponijeti – govori Pecirep.

Kaže kako u potpunosti podržava cjepivo, ali…

– Mi smo takav mentalitet naroda, u svemu vidimo neku zaradu, pa i na štetu naših građana – kazala je Pecirep.

Pogledajte u videu što je ova mlada liječnica, specijalistica ginekologije i opstetricije, rekla za Dnevni avaz.

Dnevnik.ba