Lider SDA Bakir Izetbegović ponovio je kako ova stranka nema namjeru provesti ni presudu Ustavnoga suda BiH ni sporazum iz Mostara o osiguranju legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta i Predsjedništvu BiH. Umjesto toga SDA želi do kraja dekonstituirati Hrvata zahtijevajući da se ovlasti Doma Parlamenta FBiH koji po ustavu ima zakonodavnu funkciju svedu na ovlasti Vijeća naroda RS- tj. na isključivo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, piše Hrvatski Medijski Servis.

-HDZ je na prošlim parlamentarnim izborima postigao poziciju koja mu omogućava da blokira šta god hoće i do kada hoće. I upravo nam to demonstrira posljednje dvije godine. Ali to stanje će trajati još pola mandata, zato se apelacijom Ljubić prema Ustavnom sudu BiH pokušalo dobiti trajnu kontrolu nad Domom naroda Parlamenta Federacije BiH, bez obzira koliko HDZ imao ruku u Zastupničkom domu ovog Parlamenta. Na ovo se ne smije pristati. Stav SDA je da se očekivanjima HDZ-a smije izaći u susret isključivo uz promjenu pozicije Doma naroda, i svođenje njegove nadležnosti isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Time bi se uklonila asimetrična rješenja i ovlasti ovog Doma izjednačila sa ovlastima Vijeća naroda u RS, izjavio je Izetbegović u intervju portalu Vijesti.ba.

KUBAT AUTOMOBILE

Lider SDA govorio je i o tome kako je postotak Hrvata veći od postotka koji ovaj konstitutivni narod čini u, kkako je rekao, bh. naciji, po posljednjem popisu.

Vi ste nedavno rekli da se, kao i uvijek, u BiH teške političke teme završe kompromisom. Međutim, kolika je cijena koju plaćamo do tada? HDZ, a to kaže i EU, blokira Ustavni sud FBiH, formiranje Vlade FBiH, jedno vrijeme i Vijeća ministara.

Na novinarsku tvrdnju kako HDZ blokira formiranje nove Vlade FBiH, te popunjavanje Ustavnog suda BiH, a da je visoki dužnosnik te stranke Nikola Lovrinović nedavno ( u izjavi HMS-u) kazao kako potpuno treba obustaviti rad Vijeća ministara i Vlade FBiH dok se ne izmjeni izborni zakon, te upitan hoće li HDZ tako dobiti Izborni zakon, Izetbegović je kazao:

– Neće, mi smo navikli da funkcioniramo pod pritiskom i u stalnoj krizi, i nikada nećemo pristati na korake koji znače nazadak. Oni koji se upuste u takvu blokadu mogu dobiti samo tešku političku krizu, dalji pad ekonomije i životnog standarda, intenzivirano iseljavanje mladih i vitalnih ljudi, zemlju staraca, i vjerojatno ubrzati reakciju međunarodne zajednice kojoj takav zaplet u BiH i regiji ne treba. Naročito bi HDZ trebao razmisliti o tome hoće li tražiti „hljeba na pogaču“, jer svako dosadašnje udruživanje hrvatskih i srpskih predstavnika protiv BiH i Bošnjaka je teško pogodilo Bošnjake, ali još teže Hrvate, kazao je Izetbegović.

Izvor: Dnevnik.ba