Nedavno se velika buka digla kada je Apple, u pokušaju da osigura svojih 30% u svim transakcijama obavljenima kroz aplikacije s App Storea, iz ove trgovine aplikacija izbacio Epicov Fortnite. Parnica u tom slučaju i dalje se vodi, no relativno malo se u javnosti priča o tome da ista pravila u svojoj trgovini aplikacija implementira i Google. Oni su također primijetili kako neki developeri Android aplikacija i igara imaju običaj svoje usluge naplaćivati mimo Google Play trgovine i rekli – to tako više neće ići.

KUBAT AUTOMOBILE

Na službenom blogu namijenjenom Android developerima osvanula je objava u kojoj se Google hvali da “sluša povratne informacije” onih koji razvijaju softver za njihovu mobilnu platformu, navodi kako će im dati još više slobode i izbora (primjerice, da koriste Samsungovu trgovinu aplikacija umjesto Googleove) i slično. No, u istoj objavi kažu i da će razjasniti svoju politiku naplate naknada, koju su neki izbjegavali platiti.

Pravila su jasna

U slučajevima kada su developeri svoje usluge naplaćivali izravno kreditnim karticama korisnika, a ne putem Googleovog sustava in-app kupovine, mogli su eskivirati proviziju od 30% koju kompanija uzima na sve transakcije. Od sada se to više neće moći činiti – pravila sada jasno kažu kako developeri koji prodaju digitalna dobra u svojim aplikacijama moraju transakcije provoditi kroz sustav naplate Google Play trgovine.

Promjena nije velika niti nova, kažu iz Googlea, već samo precizira već uspostavljena pravila. Primijećeno je da je oko 3% developera koristilo ovu “rupu” u pravilniku, pa se najnovije izmjene odnose tek na njih. Za ostalih 97% ništa se, kažu, neće promijeniti. Onima koji će morati načiniti određene tehničke promjene u sustavima naplate odobren je rok od godinu dana, do kraja rujna 2021., da to učine i usklade se s pravilima, odnosno počnu plaćati Googleu njegov dio za usluge trgovine aplikacija. Jedan od tih je i Epic, izbačen s App Storea zbog spornih naplata unutar Fortnitea.

Izvor: Bug.hr