Početkom veljače ove godine Ana Pecirep, doktorica iz Kiseljaka, otputovala je u Seul. Cilj je bio usavršavanje na klinici “The Catholic University of Korea Seoul St. Mary’s Hospital”.

– Po dolasku u Koreju upoznata sam sa situacijom glede koronavirusa kod njih te s odlukama njihove vlasti i bolnice. Preporučeno mi je da 14 dana ostanem u jednoj vrsti izolacije, što sam i napravila. Tih 14 dana izbjegavala sam obilazak grada i veće gužve, obavljajući samo najnužnije, i to sam shvatila kao jednu vrstu odgovornosti prema sebi i drugima, budući da je razdoblje inkubacije virusa COVID-19 14 dana – rekla je dr. Pecirep.

Za to vrijeme je čitala i učila.

– Moram priznati da mi je veoma godilo tih 14 dana samoizolacije. Inače, u Južnoj Koreji su vrlo dobro razrađene preventivne mjere. Tako je na ulazu u bolnice i neke centre stajalo osoblje koje je ljude upozoravalo na obavezu nošenja maski i dezinficiranja ruku, a mjere vam i tjelesnu temperaturu. Napravljen je i formular s određenim pitanjima na koja je trebala odgovoriti svaka osoba. Ako bi netko nešto zatajio ili slagao u odgovoru, novčana kazna je oko 7.500 eura – rekla je dr. Ana Pecirep za „Avaz“.

Kaže da je prije odlaska bilo i straha.

– Kod nas se u BiH još pričalo o tom nekom virusu koji je negdje daleko i nije još stigao do nas. Činilo se kao da idem iz naše sigurnosti u neku nesigurnost. Mogu reći da je prava privilegija imati iskustvo života i rada u jednoj tako uređenoj zemlji. Čim sam izišla iz aviona, zapazila sam da tu vladaju red i disciplina. Tada sam osjetila olakšanje i sigurnost – istakla je dr. Pecirep.

Testiranje u Južnoj Koreji na koronavirus je vrlo prost proces.
Test na koronavirus u Seulu je moguće odraditi i na ulici, budući da su postavljeni na prometnijim i lako dostupnim mjestima. Dnevno se tako izvrši oko 20.000 testiranja – dodala je Ana.

 

Dr. Ana Pecirep je uspjela završiti programe i dobiti certifikate za laparaskopiju i robotiku.
Robotika još na Balkan nigdje nije došla. Ja sam rekla svojoj profesorici da bih ja učila samo laparaskopske operacije, budući da znamo kakvo je kod nas zdravstvo i šansa da imamo tako jedan skup uređaj. Ali ona nije htjela to da čuje. Kaže svi koji su tu bili na obuci su kasnije dobili robote u svojim bolnicama – dodaje na kraju uspješna doktorica iz Kiseljaka.

 

Izvor: Dnevni avaz