y

Sjednica / Vlada odlučila: Mirovine u FBiH bit će povećane

Sjednica / Vlada odlučila: Mirovine u FBiH bit će povećane

Vlada FBiH danas je zadužila Federalni zavod MIO da uskladi penzije i poveća ih za 2,8 posto.

“Zavod MIO je zadužen da izvrši usklađivanje penzija u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto procjene postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu 2,8 posto”, saopćeno je iz Vlade nakon sjednice.

Kako je ranije rečeno, u pitanju je redovno usklađivanje penzija i penzioneri u Federaciji BiH dobit će retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. siječnja 2020. godine.

Također, Zavod MIO je obavezan i da, u skladu sa Zakonom o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja, uskladi mirovinee za 2020. godinu i poveća ih za 0,6 posto.

Vlada FBiH je odobrila i usklađivanje vrijednosti općeg boda.

“Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj postotak usklađivanja od 4,5 posto, izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15 KM”, navedeno je iz Vlade.

Istaknuto je da ovaj zaključak stupa na snagu 1. Kolovoza 2020. godine i ne odnosi se na vrijeme u kojem je trajalo stanje nesreće u Federaciji BiH.

Izvor: radiosatajevo.ba

About The Author

%d blogeri kao ovaj: