U Graničnoj policiji BiH su danas za “Nezavisne” potvrdili da su jutros dobili informaciju od Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske da je dozvoljen tranzit preko graničnih prelaza Doljani-Metković za građane BiH koji putuju u Neum.

Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH, potvrdila je za Grude Online da je odluka MUP Hrvatske za sada takva, te da je dozvoljen tranzit za građane BiH.

“Granična policija BiH zaprimila je informaciju od MUP-a RH da je od jutros od sedam sati preko MGP Doljani (BiH) – MGP Metković (RH), dozvoljen tranzit preko teritorije RH državljanima BiH, koji putuju za Neum”, navela je Vican.

Ona je dodala da je ulazak u BiH dozvoljen za državljane susjednih zemalja, a za državljanje iz drugih stranih zemalja omogućen samo zbog poslovnih obaveza, pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus korona, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Naime, jučer se pojavila informacija u pojedinim bh. medijima da je tranzit za građane BiH koji žele preko Hrvatske doći u Neum zabranjen.

Izvor