Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) pozdravlja prihvatanje inicijative od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za donošenje produženja odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavama.

“U nadi da će ova odluka biti usvojena u što skorije vrijeme, VTKBiH i sve njene članice izražavaju zadovoljstvo i zahvalnost Vijeću ministara BiH zbog prihvatanja inicijative koju je uputila VTKBiH 6. svibnja u ime svih gospodarstvenika Bosne i Hercegovine, kao i spoznaje važnosti preferiranja domaćih poduzeća u predstojećem razdoblju oporavka od pandemije. Ova odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabava će pružiti dodatnu potporu oporavku i razvoju domaćeg gospodarstva, posebno u novonastaloj situaciji i otežnom poslovanju bh. kompanija usljed pandemije COVID-19”, navodi VTKBiH u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, Vanjskotrgovinska komora BiH je početkom mjeseca uputila Vijeću ministara BiH Inicijativu za produženje Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabava, kako bi domaće ponude bosanskohercegovačkih gospodarskih subjekata prilikom sudjelovanja na tenderima za dobivanje poslova na bh. tržištu, imale povoljniji tretman u odnosu na inozemne, u smislu umanjenja domaće ponude za preferencijalni faktor domaćeg, u skladu sa člankom 67. Zakona o javnim nabavama i Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, čija primjena prestaje da važi 1. lipnja.

VTKBiH izražava nadu da će ova odluka pozitivno utjecati na gospodarstvo Bosne i Hercegovine u smislu zapošljavanja, ulaganja i razvitka, posebno u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i u sektoru građevinarstva, cestogradnje, telekomunikacija, te uslužnih djelatnosti.

Stoga, VTKBiH vjeruje da će poslovni partneri iz zemalja Europske unije razumjeti ovu kratkoročnu mjeru bh. vlasti za potporu kompanijama i gospodarstvu Bosne i Hercegovine u predstojećem razdoblju u kojem je pred gospodarstvom težak proces oporavka od posljedica globalne pandemije, navodi se u saopćenju.

Izvor: N1