“Asocijacija mladih SDA BiH zna da bez pravne države i bez nezavisnog pravosudnog sustava nema prosperiteta jedne države. Upravo zato, te usljed očiglednih duplih standarda i zloupotreba Tužilaštva od strane HDZ-ove tužiteljice Gordane Tadić, smatramo obavezom da pozovemo na jednako postupanje prema svim kaznenim djelima i prema svim osobama, a u skladu sa Ustavom i zakonima. Neka ne misle da će političke greške nadoknaditi zloupotrebom Tužiteljstva”, navodi se u saopćenju.Ističu da je pravosuđe temelj zdravog društvenog poretka i da ono mora ostati izvan političkog utjecaja, te da niko nema pravo da šuti kada dođe do zloupotrebe Tužiteljstva.

“Posljednja zbivanja ne ukazuju na konzistentnost i neprikosnovenost Tužiteljstva BiH. Spektakularnost procesa koje državno Tužiteljstvo radi i njihova medijska eksploatacija očigledno koincidiraju s aktuelnim političkim trenutkom, pa je teško povjerovati u njihov državotvorni iskon. Upravo gospođa Tadić svojim javnim istupima, koji imaju više politički nego pravni karakter i cilj, kompromitira neovisnost rada Tužiteljstva i časni pravni poziv tužioca stavlja u službu politike”, poručuju mladi SDA.

Dalje navode da su Sud i Tužiteljstvo institucije države Bosne i Hercegovine, a njihovo podrivanje je atak na državnost i njen demokratski poredak.

“Političko instrumentaliziranje pravosuđa je najdirektniji čin potkopavanja države, a takav zavjerenički pakt ne može proći bez odgovornosti. Svi koji su naštetili građanima Bosne i Hercegovine, bez izuzetka, moraju odgovarati za svoje postupke. Međutim, sudski procesi moraju biti garantom apsolutne vladavine prava i jednakosti svih pred zakonom, a ne regulatorom političkih odnosa”, stoji u saopćenju.

Navode da loš imidž pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, na što upućuju i međunarodni faktori, potiče njihovu duboku zabrinutost.

“Svjedoci smo ovih dana da se bez ikakvih stvarnih dokaza, na temeljuu pretpostavki, hapsi premijer FBiH, gospodin Fadil Novalić, dok se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija uz videodokaze abolira ili pak Milorad Dodik koji je javno priznao svoje postupke i pored očitog kaznenog djela negiranja, neprovođenja i nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH gospođa Tadić ne hapsi Dodika, a zbog ‘sumnje’ hapsi Novalića. Na našu daljnju sumnju u montiranost ovakvih procesa ukazuje to da se, pored premijera Novalića koji je navodno priveden po službenoj dužnosti, ne terete ministar zdravlja Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, šefica Kriznog štaba i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević”, navode mladi SDA i zaključuju:

“Politički nasljednici ‘udruženog zločinačkog poduhvata’ i neki njihovi kvislinški suradnici iz opozicije ne trebaju gajiti nade o rušenju države Bosne i Hercegovine. Te nade i mračne staze na koje su kročili devedesetih mi smo prozreli, a svijet osudio. Mi s tim zabludama imamo iskustva i znamo kako ćemo na njih odgovoriti”.