Američka Nacionalna obavještajna direkcija (DNI) priopćila je da je zaključila da novi tip korona virusa, koji je izazvao pandemiju COVID-19, nije nastao kao plod čovjekovog rada i da nije bilo poigravanja s njegovom genetikom.

– Obavještajna zajednica suglasna je s naučnim tvrdnjama da čovjek nije stvorio koronavirus, niti je je vršio njegove genetske modifikacije – navodi se u saopćenju DNI-ja.

U priopćenju se dalje navodi da i dalje traje istraga o navodima da je epidemiju izazvalo prenošenje virusa sa životinja na čovjeka i tvrdnjama da se to možda dogodilo i nesretnim slučajem u jednoj kineskoj laboratoriji.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u više navrata je kazala da je pandemija COVID-19 možda krenula iz kineske laboratorije u Wuhanu.

Šef američke diplomacije Majk Pompeo (Mike) pozvao je kineske vlasti da dozvole stranim stručnjacima da uđu u laboratorij u Wuhanu i istraže da li je koronavirus na čovjeka prenesen u tom kompleksu. On je kazao da je laboratorija Instituta za virologiju u Wuhanu udaljena svega par kilometara od ilegalne pijace na kojoj se prodaje divljač.

Kineske vlasti tvrde da su te tvrdnje neosnovane.