Novim pravilima Europske unije o zaštiti potrošača, usvojenih putem Direktive u Europskom parlamentu, osigurati će se veća  transparentnost internet tržišta. Biti će jasnije tko prodaje proizvode, trgovac ili privatno lice, a pisanje lažnih potrošačkih recenzija ili preporuka biti će zabranjeno.

Osim toga, trgovci neće moći oglašavati lažna sniženja, a internet stranice za poređenje cijena morat će informisati potrošače o kriterijima rangiranja.

Novim pravilima također se jačaju prava potrošača. Osigurane su naknade za žrtve nepoštenih poslovnih praksi i kazne u slučaju masovne štete kojima su izloženi potrošači širom EU-a.

Države članice imaju rok od dvije godine da Direktivu prenesu u nacionalno zakonodavstvo kako bi osigurale bolju zaštitu potrošača u EU.

„Novim pravilima poboljšat će se zaštita potrošača u digitalnom svijetu koju s pravom zaslužuju. EU također želi zaustaviti praksu prodaje proizvoda kao identičnih u različitim državama članicama kada to nije slučaj. Nova pravila će štititi potrošače od nepoštenih trgovaca i internet prevara samo ako se strogo provode. Snažno potičem sve države članice da osiguraju provođenje novih pravila bez odgode“, rekla je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová.

„Danas šaljemo jasnu poruku trgovcima da moraju poštovati pravila, a ne izbjegavati ih. Kršenje pravila EU-a o zaštiti potrošača u velikim razmjerama može biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od najmanje 4 % godišnjeg prometa. To će biti djelotvorna kazna koja bi odvratila nepoštene trgovce od prevara. Pozdravljam novi pravilnik jer se njime uspostavljaju istinski evropski standardi zaštite potrošača“, rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.