Google je nekim Xiaomijevim uređajima uklonio pristup svojim pametnim monitorima (npr. Nest Hub Max) i Asistentu, nakon što je jedan korisnik objavio da može vidjeti snimke s tuđih nadzornih kamera. Priča je krenula na Redditu, gdje je korisnik Dio-V napisao kako može vidjeti snimke s kamera drugih ljudi umjesto sa svoje Xiaomi Mijia 1080p Smart IP pametne kamere.

U objavljenoj snimci jasno se vide fotografije neke bebe u dječjem krevetiću, snimka ulaznih vrata nečije kuće, te slika nekog muškarca koji spava u naslonjaču. Neke od snimaka su poprilično oštećene i bez boje, a trenutno nije niti jasno koliko dugo Dio-V koristi tu kameru, niti kada su se nasumične snimke počele pojavljivati na njegovom Nest Hubu.

GOOGLE I XIAOMI VEĆ RJEŠAVAJU PROBLEM

“Upoznati smo s problemom i trenutno smo u kontaktu s Xiaomijem koji ga rješava. U međuvremenu smo preventivno ukinuli pristup Xiaomijevim uređajima s naših uređaja”, napisali su iz Googlea u e-mailu za Gizmodo. Trenutno nije jasno jesu li i snimke s kamere korisnika Dio-V prikazane na drugim uređajima. Portal The Verge kontaktirao je korisnika Dio-V, koji je iz Nizozemske, a on im je potvrdio da ga je Google direktno kontaktirao u vezi ovog problema.

Ovakve objave na Redditu su ponekad obmane, pa je logično upitati se radi se zaista o velikom sigurnosnom propustu. No, budući da je Google pokrenuo vlastitu istragu i onemogućio Xiaomijevim uređajima pristup Asistentu, vjerojatno se ne radi o nečem bezazlenom. S druge strane, bar se korisnici Reddita krasno zabavljaju. “Otključao si tajni mod špijuniranja kineske vlade, pa možeš špijunirati koga želiš”, napisao je jedan korisnik.

Izvor: Telegram.hr