Europski parlament izglasao je da se od 2021. godine ukine pomjeranje kazaljki na satu, koje se desetljećima događalo dva puta godišnje, u ožujku i listopadu.

Zemlje koje planiraju da za stalno ostanu na ljetnom računanju vremena trebalo bi da pomjere kazaljke posljednji put u ožujku 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavat će svoje satove posljednji put u listopadu 2021. godine.

Podsjetimo, pomjeranje vremena se obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Europe radi uštede energija, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati “premiješta” na večernje.

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. ožujka 1983. godine. Od 2002. godine Europska unija, kao i ostale zemlje u Europi, odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u listopadu.

Pomjeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.