SARAJEVO – Vanjskotrgovinska komora BiH, uz potporu Švedska/USAID Farma dva projekta, organizirala je nastup devet kompanija iz BiH na sajmu poljoprivredno-prehrambene industrije koji počinje sutra u njemačkom gradu Kelnu.

Proizvode će na ovom sajmu predstaviti poduzeća “Anđelić” iz Trebinja, “Mladegs pak” iz Prnjavora, sarajevske kompanije “Milkos”, “Jami”, “Speniš market” i “Zera poljoprivredni investicijski menadžment”, te “As holding” iz Tešnja, “Kolmiks” iz Velike Kladuše i “Vita lajf” iz Visokog.

Ovaj sajam, koji će biti zatvoren 9. listopad, jedna je od najvažnijih svjetskih manifestacija prehrambene industrije i komplementarnih gospodarskih grana, saopćeno je iz Vanjskotrgvoinske komore BiH.

“Osnovni cilj organiziranja ovako sveobuhvatnog, a ipak specijaliziranog sajamskog događaja, jeste da se na jednom mjestu promoviraju kompanije, a time i najrazličitiji poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz cijelog svijeta, te da se stvori prilika za proširenje postojećih i stvaranje novih poslovnih odnosa”, istaknuto je u saopćenju.

Na ovom sajmu posebna pažnja posvećena je najnovijim svjetskim trendovima u proizvodnji, ponudi i potrošnji hrane i pića, a organizira se i niz pratećih događaja.

Sajam je namijenjen posjetiteljima iz kruga poslovne zajednice, a glavna ciljna grupa su predstavnici menadžmenta veletrgovina i maloprodajnih lanaca, službe nabave hotela i restorana, te ostalih proizvođača, prerađivača, kupaca i korisnika spomenutih proizvoda.

Ovaj sajam prvi put je organiziran 1924. godine, a održava se u listopadu svake druge godine.

Ovaj prestižni događaj obuhvaća više specijaliziranih sajamskih manifestacija koje se odvijaju istovremeno, tako da zajedno pružaju mogućnost izlaganja različitih kategorija prehrambenih proizvoda i pratećih djelatnosti.

Izvor:Nezavisne