Globalne cijene energenata skočile su poslije napada na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Ovim napadom, onesposobljeno je više od pet posto globalnog snabdijevanja tim energentom. Napad je izvršen dronovima u subotu na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, čime je smanjena za više od 50 posto proizvodnja saudijskog državnog naftnog giganta Aramco.

Moglo bi da potraje tjednima da postrojenja ponovno počnu da rade punim kapacitetom. Aramco je priopćio da je zbog napada njegova dnevna proizvodnja nafte pala za 5,7 milijuna barela dnevno, što predstavlja više od pet posto svjetske dnevne proizvodnje. Većina ove proizvodnje ide u Aziju.

Referentna sirova nafta Brent skočila je za skoro 20 posto na počeku trgovanja jutros prije nego što se u nastavku trgovanja smirila na porastu od 10 posto i prodavala se za 66,28 dolara po barelu. Cijena zapadnoteksaške sirove nafte porasla je devet posto, a benzin i ulje za grijanje su skočili osam odnosno sedam posto prije otvaranja tržišta u New Yorku.

Saudijska Arabija obećala je da će iz svojih zaliha nadoknaditi manjak i ; održati snabdijevanje globalnih tržišta te se žuri da popravi oštećenja na postrojenjima.